Vilken är den bästa åldern för att gifta sig och minska risken för att skiljas?

av sofia

19 Mars 2024

Vilken är den bästa åldern för att gifta sig och minska risken för att skiljas?
Advertisement

När två människor fungerar riktigt bra tillsammans och älskar varandra är det normalt att de vill tillbringa sina liv tillsammans. De planerar en framtid tillsammans och väljer kanske att bilda familj. Därför, även om det inte alls är obligatoriskt, väljer många att gifta sig och på så sätt försegla denna unika relation som man tror kommer att hålla livet ut.

Ibland räcker det dock inte bara med kärlek. Det är förvisso grunden för ett förhållande, men det kanske inte räcker för att rädda ett äktenskap. En studie visar hur viktig åldern är och därför hur gammal man bör vara när man gifter sig för att få relationen att hålla.

Advertisement

Är det bättre att gifta sig när man är väldigt ung?

Är det bättre att gifta sig när man är väldigt ung?

Freepik

Låt oss inse att det är lätt att gifta sig och då syftar vi på själva handlingen, frieriet och den underskrift som krävs för att göra denna handling officiell. Att organisera en flådig ceremoni, ha en stor fest och många andra förberedelser är inte nödvändigt. Hur som helst är den svåraste delen vad som händer efter det att man har blivit man och hustru eftersom ett äktenskap är en fråga om balans och kompromisser.

Därför krävs det att man är mogen nog om man vill att relationen ska vara "för evigt", precis som man har lovat varandra. När man är förälskad verkar allt möjligt, tidens gång och en människas personlig tillväxt kan dock få förhållandet att förändras. Låt oss därför analysera vid vilken ålder forskarna rekommenderar att man gifter sig för att få ett framgångsrikt äktenskap och när man tros ha uppnått den mognad som krävs för att få relationen att hålla.

Tidig ungdom, tonåren, den där brinnande, passionerade, utmattande och omslutande kärleken... under denna period av livet är varje känsla mer levande än någonsin och det är inte förvånande att många par låter sig ryckas med av entusiasm och det slutar med att de säger "ja" till varandra. Ett förhastat val? Inte alltid förstås, men en studie rapporterar att det att gifta sig för ungt, dvs när man är 18 eller i början av tjugoårsåldern, faktiskt inte är ett vinnande val.

Advertisement

Varför är det bättre att vänta med att gifta sig?

Varför är det bättre att vänta med att gifta sig?

Prostooleh/Freepik

Faktum är att de som gifter sig i denna åldersgrupp har 50 % större chans att skilja sig. Anledningen till detta är inte så svår att gissa då "brinnande" känslor och impulsiva handlingar kombineras med brist på erfarenhet. Som tonåringar är det troligt att vi ännu inte har etablerat oss på arbetsmarknaden och framför allt att vi fortfarande inte har en tydlig vision om oss själva, om den person vi strävar efter att bli. Men bara några år räcker för att se en radikal förändring.

De som gifter sig efter 25 års ålder, eftersom de är betydligt mycket mer mogna, klarar bättre av livet som par och har bland annat en mer tydligt definierad egen identitet. Men det är inte allt för om man bara fokuserar på den biten verkar det som att du bara behöver vänta tills du är runt 25 för att gifta dig utan bekymmer. Detta stämmer inte.

Den "perfekta" åldern för att gifta sig

Det finns också en "åldersgräns" uppåt, en period över vilken chanserna till skilsmässa ökar med 5% för varje år som man "överstiger" och denna gräns är 32 år. Så för tidigt är inte bra, men för sent är inte heller att rekommendera. Den här gången är det inte brist på erfarenhet som spelar in utan det är snarare tvärtom.

När du väl är över 30 är du mer medveten om vad du vill, mycket mer medveten. Du har inte för avsikt att förändra dig och därför är du mindre benägen att kompromissa och som om detta inte vore nog, har du minnen av de tidigare relationerna som slutade dåligt och dessa besvikelser i kärlek förvandlas till desillusion. Om man alltså grundar sig på dessa foskningsresultat så verkar det bästa åldersintervallet för att gifta sig med någon vara mellan 28 och 32 år. Vad har du för åsikter om det här?

Advertisement