En 6-årig pojke gömmer husets elektroniska enheter för att kunna använda dem ostört under natten

av sofia

16 Mars 2024

En 6-årig pojke gömmer husets elektroniska enheter för att kunna använda dem ostört under natten
Advertisement

Innovation och tekniska framsteg underlättar i hög grad människors vardag genom att faktiskt förenkla vissa uppgifter och göra saker möjliga som man tidigare trodde var omöjliga. Det finns självklart också nackdelar med det som just har sagts...

Det finns faktiskt många både negativa och positiva aspekter som vi skulle kunna prata om, men idag vill vi ta upp en av dessa i synnerhet och det är den effekt som elektroniska enheter har på barns unga sinnen.

via Reddit

Advertisement

Kvinnans berättelse om hennes sons fixering

Kvinnans berättelse om hennes sons fixering

Freepik - Not the actual photo

Vi vet att det både är enkelt och smärtfritt att ge ditt barn en surfplatta eller mobiltelefon för att få dem att lugna ner sig och bli förtrollade. Barnet kommer dock att "bombarderas" av en oändlig mängd stimuli.

Information, videor, bilder, spel. Allt är inom räckhåll bara med hjälp av ett klick eller ännu bättre, ett "tryck" på skärmen. Mamman som är huvudperson i historien vi nu ska berätta fick lära sig den hårda vägen om effekten som dessa enheter kan ha på barn.

Hon har två barn, det ena 14 och det andra 6 år. Den yngste går igenom en fas som vi kan kalla för "skärmberoende" där han på alla sätt försöker spendera så mycket tid som möjligt framför någon apparat och inte längre låter någonting stoppa honom för att lyckas med sitt mål.

"Jag nekade honom tillgång till alla former av teknik, men han reagerade med att försöka få tag på vilken enhet som helst som kunde underhålla honom och för att undvika att bli utskälld gör han detta mitt i natten. Medan alla sov hittade jag honom sittandes med sin brors Xbox och spenderade 100 dollar av hans konto och försökte sedan stjäla min iPad, min mobiltelefon och min mans mobiltelefon!", berättar den oroliga kvinnan. Nu vill hon försöka hitta en lösning på detta problem.

Advertisement

Riskerna med att låta små barn sitta framför skärmen

Riskerna med att låta små barn sitta framför skärmen

Photoroyalty/Freepik - Not the actual photo

Situationen som denna mamma beskriver får oss att reflektera över huruvida det faktiskt finns en allvarlig risk med att ge barn elektroniska enheter som de kan interagera med? Svaret verkar vara ja då vissa vetenskapliga studier - i kombination med psykologernas åsikter - visar vilken mängd tid som ett barn enligt dem bör spendera framför en skärm.

Från 18 till 24 månader: i den första fasen av barnets liv bör ingen enhet under några omständigheter ges till barnet, inte ens under några minuter. Faktum är att barnet måste få chansen att lära sig att upptäcka världen med alla sina sinnen och den digitala verkligheten bör verkligen inte vara en del barnets utforskande.

Från 2 till 5 år: begränsa användningen till bara en timme om dagen och visa i sådana fall pedagogiska program för barnet som inte är relaterade till underhållning. När de väl växer upp, även under tonåren, bör barn inte spela tv-spel eller spendera mer än två timmar på sociala medier. Att inte följa dessa riktlinjer kan leda till beteendestörningar kopplade till socialiseringsproblem och inlärningssvårigheter. Låt oss nu se vad användarna rådde mamman i den här historien till att göra.

Råd från andra användare

"I ditt fall kan det vara användbart att ställa in en timer på din router som stänger av den automatiskt vid en viss tidpunkt. Genom att göra det skulle ditt barn bli utan internet och kanske tycka att det är mindre kul att stå framför en urkopplad elektronisk enhet", var det någon som tyckte.

"Jag tror att du gjorde fel när du tog bort hans tillgång till all teknik på en gång. Du borde ha gjort det gradvis. Det är normalt att han reagerar illa på ett totalt förbud från att titta på TV eller vara framför en telefon när alla andra i familjen får göra det”, skrev någon annan. Hur skulle du bete dig om du hade hamnat i hennes situation?

Advertisement