En mormor insisterar på att vara barnvakt till sitt barnbarn: "Det var hon som erbjöd sig, men nu vill hon ha pengar i utbyte"

av sofia

05 Juni 2024

Advertisement

När det kommer en ny bebis i familjen är detta en ren glädje, och det är vanligt att mor- och farföräldrar vill hjälpa till med omvårdnaden tillsammans med föräldrarna. Att få tillbringa tid med den nya familjemedlemmen är en dröm för många mor- och farföräldrar, och deras hjälp är ofta ovärderlig. Dock kan det uppstå situationer där gränserna för hur mycket man får lägga sig i tydligt överskrids.

Just så är fallet i den här berättelsen, där en kvinna stötte på problem på grund av sin mammas ihärdiga önskan om att ta hand om sitt barnbarn. Låt oss ta en närmare titt.

Advertisement

En begäran som ansågs vara överdriven...

Berättelsen, som delades i ett inlägg på Reddit, har en nybliven mamma och hennes egen mamma som huvudpersoner. "Jag har varit mamma i några månader och ska snart tillbaka till jobbet," står det i inlägget. "Min mamma har sedan jag blev gravid sagt att hon vill ta hand om min dotter när jag börjar jobba igen, och hon skulle uppskatta ekonomiskt stöd. Det skulle vara snällt av mig säger hon. Hon har alltid bett om pengar," fortsätter författaren till inlägget. "Hon bad om hjälp för att klara sig ekonomiskt, både från mig och min yngre bror. Vi låtsades som ingenting, men när hon bad om pengar för att ta hand om sitt barnbarn, kunde jag inte acceptera det: min dotter bör inte vara en inkomstkälla för henne."

Mormoderns krav ledde till meningsskiljaktigheter och konflikt i familjen. Det huvudsakliga problemet var inte erbjudandet om att ta hand om barnbarnet, utan kravet på betalning. Även om vi inte bör utnyttja morföräldrars godhet och tid utan att ge något tillbaka, är det också sant att man inte bör se ett barnbarn som en möjlighet till att tjäna pengar. I detta fall var detta exakt vad som hände, men när mamman beslutade att hennes dotter skulle börja på förskolan, tog historien en ny vändning.

Advertisement

Fick hon inte vara barnvakt? Då försökte denna mormor få som hon ville på ett annat sätt...

Polina Tankilevitch/Pexels

"När jag berättade för min mamma att vi föredrog att skicka min dotter till förskolan, hade hon svårt att acceptera detta," fortsatte inläggets författare. "Till min förvåning, dagen innan förskolestarten, ansökte min mamma om ett jobb på den plats där min dotter skulle börja. Utöver att hon ständigt ber om pengar, kan hon inte släppa kontrollen, vilket gjorde mig mållös och jag hade inte mod nog att konfrontera henne."

Användarna svarade positivt på denna mammas begäran om stöd. Medan vissa rådde henne att tala med förskolechefen för att be att mormodern inte skulle få tillträde, föreslog andra att hon skulle börja dela mindre information om beslut som rörde hennes dotter.

Det är normalt att diskutera med barnens föräldrar som är mor- och farföräldrar till barnen, men om syftet är att de ska  kontrollera ens beslut, är det klokt att behålla vissa saker för sig själv och undvika att involvera alla i allting man gör.

Morföräldrarnas roll

Oană Andrei/Pexels

Morföräldrar är en viktig del av familjen, de är betydelsefulla för både föräldrar och barnbarn och utgör en länk till det förflutna samt en källa till visdom. Liksom alla människor har de sina styrkor och svagheter. I detta fall var tyvärr svagheterna mer framträdande än styrkorna, vilket ledde till problem. Ingen förälder vill utesluta en mor- eller farförälder från sitt barns liv, men ibland kan det bli nödvändigt att sätta gränser för att skydda privatlivet och det ömsesidiga välbefinnandet.

I detta specifika fall blev det nödvändigt att distansera sig något från mormorn för allas välbefinnandes skull. Har du någonsin varit i en liknande situation? Hur hanterade du det och vad skulle du råda denna mamma att göra?

Source:

Reddit

Advertisement