Den här mamman låter sina barn betala hyran: "Det är aldrig för tidigt för att lära sig att sköta sin ekonomi"

av sofia

10 April 2024

En trebarnsmamma ber sina barn betala hyra och avgifter för att göra dem mer ansvarsfulla
Advertisement

Oavsett om vi vill det eller inte, är pengar oumbärliga i våra liv eftersom de hjälper oss att praktiskt taget införskaffa alla typer av varor eller tjänster. Det enda problemet är att eftersom det krävs pengar för allt eller nästan allt så kommer en del personer att hamna i stora svårigheter.

Just av denna anledning bestämde sig en mamma för att lära sina barn om vikten av ekonomisk förvaltning och för att göra det började hon låta dem betala hyran och avgifterna i hushållet. Låt oss kika på vad hon hittade på och hur användarna reagerade på hennes idé.

Advertisement

Samanthas uppfostringsmetod för att lära sina barn att hantera pengar

Mamman ger sina barn veckopeng

@samanthabirdshiloh/Instagram

Samantha Bird är namnet på kvinnan i fråga, hon är mamma till 3 barn på 6, 8 respektive 9 år, och bestämde sig för att hon ville lära dem om "den finansiella verkligheten". På vilket sätt? Genom att simulera månatliga utgifter som hennes barn betalar på den första dagen varje månad.

För att vara exakt har mamman satt upp ett helt system för att sköta barnens pengar. Hon betalar dem 6 dollar varje vecka, sedan ber hon i början av varje månad om en betalning, en sorts skatt.

En dollar för hyra, en för matkostnader och ännu en för räkningarna. På så sätt menar hon att hon vänjer sina barn vid tanken av att spara och framför allt vid ekonomiskt ansvar. Det är upp till hennes barn att hantera pengarna på det sätt de tycker är lämpligt, men de måste alltid ha utgifterna i slutet/början av månaden med i beräkning. Och det är inte allt.

Advertisement

Användarnas kommentarer på videon angående hur Samantha hanterar sin ekonomi

Barnen antecknar alla ekonomiska inkomster och utgifter i ett slags "redovisningsregister". De noterar sakkunnigt alla beräkningar och vet därför alltid hur de ska hantera sitt lilla kapital.

"Jag vill att de ska lära sig hur man hanterar pengar så tidigt som möjligt, men samtidigt som de har kul," sa Samantha och specificerade att pengarna hon begär som skatt sätts in på deras personliga konton. Denna mammas idé är förvisso originell, men den har orsakat mycket motstridiga åsikter bland de som har läst inlägget.

"De är för unga för det här. Barn måste få vara barn och ska inte behöva oroa sig för att behöva betala räkningar", skrev någon, "Det finns en stor risk att dessa barn kommer att växa upp med en fixering för pengar, tror du inte att de skulle kunna blivit för fästa vid sina pengar?", frågade en användare.

Majoriteten av användarna var dock positiva till Samanthas initiativ och tyckte att det var både bedårande och användbart: "Jag älskar ditt system, hur gamla var de när du började lära dem allt detta?", frågade en person, "Briljant, de här barnen är bättre på att vara vuxna än jag”, skrev en annan. Många frågade även var de kunde hitta de bokföringsböcker som barnen använde.

Är det rätt eller fel att lära sina barn att sköta sin egen ekonomi?

Det finns förmodligen ingen rätt eller fel ålder för att introducera sina barn i den ekonomiska verklighet som vi vuxna lever i, men det finns några överväganden att göra i detta avseende.

Att låta barn hantera pengar gör dem troligen mer medvetna och kan därför göra dem mindre bortskämda och krävande när det gäller presenter och leksaker.

Det är dock inte lätt att lära ett barn begrepp som hyra eller bolån och räkningar till ett barn. Mamman i fråga simulerar bara detta eftersom det belopp hon begär av sina barn är minimalt jämfört med verkligheten. Att månadsvis be sina barn om 1 dollar av 24 för hyra representerar inte alls verkligheten och detsamma gäller för el och matkostnader. Vad tycker du om Samanthas idé?

Advertisement