Hon är 25 år gammal och gravid: "Människor reagerar starkt på detta, de tittar snett på mig och dömer mig"

av sofia

10 April 2024

25 år och gravid: "Människor tittar snett på mig och dömer mig"
Advertisement

Vi hör ofta talas om en nedgång i födelsetalen, om par som kämpar med livet och som i sina unga år inte känner sig redo att starta en familj och få barn. Det är vanligt, och de som väljer att vänta med att ta detta stora och viktiga steg till senare i livet bör inte kritiseras. Det finns dock de som, även om de inte är särskilt gamla, bestämmer sig för att försöka få det barn de så länge önskat. Men skulle du tro oss om vi sa att de inte alltid betraktas som något positivt?

Detta är berättelsen som en mycket ung nybliven mamma delar med oss.

Advertisement

När är man redo att bli förälder?

@emilytollenaar/Instagram

Emily Tollenaar, en fitnessinstruktör, har skapat rubriker för en video som delades på sociala medier där hon berättar om sin graviditet och hur andra reagerar på denna nyhet. Nuförtiden är det inte lätt att tänka på att skaffa barn, världssituationen har förändrats, ekonomin har förändrats på något sätt och att klara allt är kanske inte helt lätt ekonomiskt. De som överväger att skaffa barn måste ofta vänta med att ta det stora steget.

Det finns många unga par som djupt önskar det, men som inte känner att de har de ideala förutsättningarna för att kunna göra detta val. Inre balans, sinnesfrid, ekonomisk trygghet och ett jobb som kan definieras som sådant är de ämnen som diskuteras mest och som bromsar det viktiga beslutet. Först när dessa nyckelelement finns känner man sig redo att ge sig in på föräldraskapets underbara väg.

Dessa tankar och tvivel är normala och förståeliga så det är nog ingen som tycker att det är konstigt att många bestämmer sig för att vänta. Det är dock inte ovanligt att man gör raka motsatsen.

Advertisement

"De tittar snett på mig och dömer mig"

Emily är gravid och visar stolt upp sin babymage

@emilytollenaar/Instagram

Vi pratar om Emily, som tog upp föräldrafrågan, men ur en annan synvinkel än den nyss beskrivna. Hon är 25 år och väntar sitt första barn. Märkligt nog, åtminstone enligt vad hon själv berättar i en video på sociala medier, tittar folk konstigt på henne när de får höra att hon är gravid samt hur gammal hon är. Varför blir folk "förvånade" när de får reda på att ett ungt par väntar sitt första barn?

Vi har märkt att vi år efter år har blivit alltmer vana vid tanken att kvinnor och par i allmänhet inte längre är snabba på att bli gravida, utan väntar tills de uppnår vissa milstolpar innan de fattar detta beslut. Brist på stabilitet, pengar, inre balans och till och med gemensamma syften i livet är alla faktorer som gör att man skjuter upp det. Därför blir yngre mammor allt mer sällsynta och ibland ser man till och med på detta val som något konstigt.

"När de inser att jag är gravid och sedan får reda på min ålder tittar de konstigt på mig - berättar kvinnan - jag känner mig dömd och obekväm och får nästan lust att dölja det". Varför ser en del människor på det så här och tycker att det nästan är fel att vara gravid vid 25?

Varför ska man behöva känna sig dömd?

@emilytollenaar/Instagram

Samhällsförändringen har vant oss mer och mer, som vi sa, att förvänta oss graviditeter efter en viss ålderströskel. Inte före 30 års ålder är det vanligaste och det händer ofta att unga kvinnor får ganska konstiga frågor. "Hur ska du ta hand om bebisen?"; "Kommer du att kunna försörja ditt barn"; "Är du tillräckligt mogen för att göra detta?" – det är alla frågor som folk ställer sig och som svaren verkar självklara på, men så är det inte alls.

Det finns framtida föräldrar som trots att de inte fyllt trettio känner att de är redo. Önskan i detta avseende är så stark att de inte fruktar några problem, eller så kanske de vet att de känslomässigt och materiellt har resurserna för att göra det.

Det betyder inte att det inte kan vara irriterande att känna sig dömd för en god nyhet, och att det som hände Emily inte kan kännas obekvämt, precis som för många andra kvinnor som lämnade ett meddelande på hennes inlägg och berättade sin historia. Vad tycker du om det här ämnet och hur ser du på unga människor som bestämmer sig för att bilda familj innan de fyller 30?

Advertisement