En mammas erkännande: "Att skaffa barn var mitt livs största misstag"

av sofia

13 Mars 2024

En mammas erkännande: "Att skaffa barn var mitt livs största misstag"
Advertisement

När du är på väg att bli föräldrar tror du att allt kommer att vara en dans på rosor och kan inte vänta med att få se din lilla bebis och göra massor av aktiviteter med henne eller honom. Genom att prata med andra föräldrar, läsa om föräldraskap och diskutera saken vet du att livet kommer att vara en utmaning, särskilt under de första åren, men glädjen över att veta att ytterligare en liten person kommer att komma in i ditt liv verkar alltid ta över.

I verkligheten är detta inte fallet för alla, men det finns många kvinnor som i och med att de blir mammor drabbas av ett svårt bakslag.

Advertisement

Vad är en förlossningsdepression?

Vad är en förlossningsdepression?

kenan zhang/Pexels

Förlossningsdepression är inget som bör underskattas, tvärtom. Det är ett ögonblick i en kvinnas liv präglat av humörsvängningar, plötsliga tårar, men framför allt av en märklig relation till sitt eget barn. Skuldkänslorna mot barnet är många och tar överhanden i den nyblivna mammans liv vilket gör att hon inte kommer att känna sig kapabel att ta hand om sitt barn och hon kommer även att hålla barnet ansvarigt för sina "förluster" och vill nästan inte veta av det.

En mycket kort beskrivning som inte omfattar alla aspekter av detta tillstånd, men den får oss att förstå hur allvarligt det kan vara. I det ögonblick du känner igen vissa beteenden från mammans sida, speciella sinnesstämningar, negativa känslor och apati gentemot det lilla barnet, skulle det vara en bra idé att omedelbart kontakta en specialist för att försöka vända situationen och undvika det värsta.

Författaren till ett inlägg publicerat på internet befann sig i denna typ av känslomässiga och psykiskt utmanande omständigheter och hon bestämde sig för att dela detta på nätet.

Advertisement

Kvinnans sorgliga erkännande

Kvinnans sorgliga erkännande

Sarah Chai/Pexels

"Att skaffa barn var mitt livs största misstag" - läser vi i meddelandet och dessa få ord sammanfattar en djup känsla av otillräcklighet. Författaren är mamma till en liten bebis och erkände för andra webbanvändare att hon känner att hon har förlorat kontrollen över sitt eget liv.

"Att bli mamma har tagit ifrån mig all glädje - skriver hon - jag bryr mig inte om någonting längre, jag äter inte, jag sover inte, jag har inget socialt liv, jag har inget parliv, jag lyckas inte göra någonting. Jag hatar allt och alla och jag tillbringar mina dagar med att lyssna på bebisen gråta och skrika. Jag kämpade så hårt för att ta mig ur den här situationen och jag trodde att jag hade klarat det, men så ramlade jag plötsligt ner i avgrunden - fortsatte hon - Min man jobbar hårt för att försörja oss och gör vad han kan och på nätterna måste han sova för att ladda om så efter ett tag börjar mitt pass igen. Bebisen är 7 månader gammal, jag ser mig omkring och lyckas inte uppskatta någonting, jag är trött på min egen existens."

Ärliga och alarmerande ord som fick folk att uppmärksamma hennes inlägg.

Ett oroande inlägg

Många ville göra något för att hjälpa henne och anmälde inlägget som "oroande", för att saken inte skulle gå obemärkt förbi. Trots att författaren bara förväntade sig förolämpningar och att bli stämplad som en "dålig mamma" fann hon istället stöd och förståelse. Många andra kvinnor har erkänt att de hade haft samma svårigheter, att de hade ifrågasatt allt, att de inte kunde uppskatta det vackra med moderskapet och i livet i allmänhet, förrän de bad om hjälp.

"Vägen till att acceptera moderskapet är inte lätt - skriver en person - jag säger det här för att jag har varit med om det själv, men du måste be om hjälp, annars kommer du inte att komma ur det. Jag gjorde det och det slutade med att jag började uppskatta min bebis och till och med ville skaffa ett till barn."

Kort sagt, att inte bara ge upp, utan att be om hjälp är det bästa sättet att reagera på de negativa känslor som kan uppstå trots att man har fått uppleva något så underbart som att få ett barn. Att underskatta saken av rädsla för att betraktas som dåliga föräldrar är verkligen inte den rätta lösningen. Problemen måste mötas och lösas, och att "bekänna" detta för resten av världen var ett bra sätt för att be om hjälp.

"Ni har verkligen hjälpt mig"

"Ni har verkligen hjälpt mig"

Ryutaro Tsukata/Pexels

Faktum är att i uppdateringarna efter det ursprungliga meddelandet tackade författaren till inlägget för de många råd som fick och berättade att hon hade påbörjat en resa mot en ljusare framtid. Men framför allt uppskattade hon att hon inte hade blivit dömd, utan lyssnad på, förstådd och hjälpt.

Det är så här det borde vara. Att döma någon som har det svårt är aldrig lösningen, men att sträcka ut en hjälpande hand kan verkligen vara göra skillnad eller vad säger du?

Advertisement