"Jag sa till min fru att hennes jobb är att ta hand om huset, inte att vara författare...gjorde jag fel?"

av sofia

13 April 2024

"Jag sa till min fru att hennes jobb är att ta hand om huset, inte att vara författare...gjorde jag fel?"
Advertisement

Inom en familj behöver man organisera livet på bästa möjliga sätt så att allt går smidigt. Mellan arbete, skola, hobbyer och åtaganden av alla dess slag, städning, matinköp och till och med fritid är det alltid svårt att hålla allt under kontroll, vilket kräver samarbete, tålamod och hårt arbete från alla.

Ibland händer det att en av de två föräldrarna jobbar medan den andra sköter hushållet och trots att den inte bidrar med en lön i slutet av månaden hittar något annat sätt att göra nytta på. Vad gör man dock om den "hemmavarande" partnern plötsligt bestämmer sig för att välja en annan väg?

Advertisement

Från hobby till arbete, rätt eller fel?

Från hobby till arbete, rätt eller fel?

Pxhere

Historien vi ska berätta utgår från frågan vi just ställde. Att erbjuda varandra hjälp är det minsta man kan göra i en familj, men det betyder inte att man alltid kan göra allt utan att kränka någon annans känslor. En man och pappa hamnade i en jobbig situation med sin fru och ville dela sin historia på nätet för att få reda på vad andra tyckte om saken.

"Jag åker hemifrån klockan sju på morgonen och kommer tillbaka klockan sju på kvällen - börjar mannen - min fru är på något sätt ansvarig för huset, eftersom hon inte har ett betalt jobb. Hon tog nyligen examen och bestämde sig för att hon ville testa att skriva en bok, som en hobby. Det tråkiga är att hon började slarva med sina hushållssysslor – fortsatte inläggets författare – och skjuta upp alla uppgifter.

Därför har skrivandet, från en enkel hobby, förvandlats till ett riktigt jobb för kvinnan, vilket leder till att hon inte längre lägger lika mycket tid på sina "hushållsplikter" och på något sätt skapar en jobbig situation för de andra i familjen. Hur kan man lösa denna situation?

Advertisement

Hennes nya hobby distraherade henne från sina "plikter"...

Hennes nya hobby distraherade henne från sina "plikter"...

Hans/Needpix

Mannen sa att han tog upp frågan med henne och påminde henne om att avtalet mellan dem var ett annat. Med tanke på att kvinnan inte hade något jobb, hade de tillsammans bestämt att han skulle ta hand om den ekonomiska biten, arbeta för att ta hem pengar, medan hon skulle ta hand om allt annat som gällde hus och barn. Sedan hon började skriva hade dock allt detta hamnat på andra plats vilket ledde till diskussioner och dålig stämning.

"Hon sa till mig att jag måste börja göra lite saker runt om i huset eftersom hon också jobbade, men jag påpekade för henne att det inte var ett jobb, eftersom hon inte tjänade några pengar, utan bara en hobby - förklarar maken - hon blev arg och sa att jag förringade henne, men jag påminde henne om vad vi hade kommit överens om. Vi bråkade i flera dagar, tills hon bestämde sig för att sova i gästrummet och även om hon var irriterad började hon återigen sköta hushållssysslorna regelbundet”.

Denna jobbiga situation påverkade kraftigt ordningen i huset och parets relation.

Hur ska de kunna gå varandra till mötes?

Hur ska de kunna gå varandra till mötes?

Timur Weber/Pexels

Det står inte skrivet någonstans att det är kvinnans ansvar att ta hand om huset. Vi vet alla väl att denna övertygelse nu lyckligtvis tillhör det förflutna, men städningen av huset förblir ofta kvinnans ansvar, eller hur? Det beror självklart på situationen och, som många Reddit-användare har påpekat, om avtalen inom paret förutsätter en rollfördelning är det korrekt att alltid eller nästan alltid försöka respektera dem. Det viktiga är att prata om det för att bestämma vad och hur mycket varje medlem i familjen ska sköta bland de olika dagliga sysslorna.

"Jag tycker att hon kan fortsätta ta hand om huset - läser vi i en kommentar - men jag tycker också att du kunde ha bemött ämnet annorlunda. Att säga saker på ett annat sätt, visa mer empati och stötta henne i det hon gör skulle inte kosta dig någonting, du borde vara mer respektfull för även om det att vara hemmafru är hennes jobb, är du faktiskt inte hennes chef."

Dessa ord verkar beskriva berättelsen på ett ganska bra sätt och många människor höll med om detta, medan andra helt ställde sig på hennes mans sida och underströk att hon faktiskt inte tjänade några pengar, inte hade ett jobb och följaktligen var det bara en hobby att skriva en bok. Vad tycker du?

Source:

Reddit

Advertisement