Med den här gör-det-själv lösningen löser du upp ett igensatt handfat på bara 3 sekunder

av sofia

28 Juli 2023

Med den här gör-det-själv lösningen löser du upp ett igensatt handfat på bara 3 sekunder
Advertisement

Att städa hemma är viktigt, inte bara för att det gör att vi kan leva i en ren och hälsosam miljö, utan också för att allt på så sätt kan fungera bättre. Att ta hand om det vi har hemma är mycket viktigt för om vitvarorna till exempel hålls rena presterar de också bättre och håller mycket längre, vilket gör att vi kan spara pengar. Detsamma gäller för avloppen i badrum och kök, det är viktigt att se till att de inte blir igensatta och slutar fungera.

Men vi är väl medvetna om att det inte alltid är lätt att kunna förhindra att smuts och rester hamnar i rören och det är därför viktigt att ha några smarta knep till hands för att få dem att fungera som de ska igen.

Med den här gör-det-själv lösningen löser du upp ett igensatt handfat på bara 3 sekunder - 1

Hår, matrester och även tvål kan bidra till att avloppen täpps igen i våra hem. För att frigöra dem finns det många metoder, även specifika produkter som skapats just för att lösa denna typ av problem, men ibland behöver man inte ta till så drastiska lösningar. Utan att kanske ens veta om det, har de flesta av oss redan produkter hemma som kan komma väl till pass och är utmärkta gör-det-själv-lösningar.

För att skapa en kraftfull avloppsrengörare som dessutom är naturlig räcker det med att ta till några vanligt förekommande produkter som de flesta av oss har i köket. Som vaddå? Bikarbonat är till exempel en utmärkt lösning för att sätta stopp för de irriterande proppar som inte gör att vattnet lätt kan rinna av i diskhon eller handfatet. För att få bästa resultat kan man kombinera bikarbonat och citronsyra.

Först och främst behöver du ett par handskar innan du börjar för att undvika att irritera din hud. Ta sedan 250g bikarbonat och häll ner det i det drabbade avloppet. Medan detta rinner in, förbereder du en blandning av vatten (1 liter) med en liten mängd citronsyra. När du är säker på att bikarbonatet har glidit ner ordentligt i rören, häller du i vattnet tillsammans med syran så att du får en kemisk reaktion som löser upp ingrodda avlagringar.

Om du inte har citronsyra hemma, oroa dig inte: som alternativ kan du använda vitvinsvinäger som dessutom har en utmärkt avfettningsförmåga och kommer att vara minst lika användbar.

Advertisement
Med den här gör-det-själv lösningen löser du upp ett igensatt handfat på bara 3 sekunder - 2

Vinäger är även mycket effektivt om det blandas med grovsalt. För att använda dessa två element i kampen mot igensatta handfat räcker det med att följa några enkla steg.

Koka upp en liter vatten. När det är klart, häll i det grova saltet och vänta tills det har löst upp sig helt och ställ det sedan åt sidan. Värm 500 ml vinäger i en separat kastrull och häll det i avloppet som det är stopp i. Häll direkt efteråt även i blandningen av vatten och grovsalt som du redan förberett. Vänta några minuter och skölj sedan med vanligt rinnande vatten. Märker du inte hur mycket snabbare det rinner av jämfört med innan?

JJ Merelo/Flickr

JJ Merelo/Flickr

Och om proppen är envis kan du prova med att tillsätta bikarbonat till grovsaltet.

Snabba och enkla knep som hjälper dig att lösa irriterande vardagliga problem och som dessutom hjälper dig att spara pengar. Kände du redan till dessa alternativa lösningar?

Advertisement