Står du inte ut med myggorna? Då skulle dessa enkla husmorsknep kunna vara något för dig

av sofia

19 Juli 2023

Står du inte ut med myggorna? Då skulle dessa enkla husmorsknep kunna vara något för dig
Advertisement

Myggor är en av de jobbigaste aspekterna med sommarens ankomst för många människor. Att vistas utomhus, på terrassen, på restaurang eller någon annanstans, särskilt på sommaren, kan bli riktigt komplicerat på grund av dem och vi letar därför alltid efter ett sätt för att bli av med dem. Men finns det verkligen en lösning eller är det bara önsketänkande att tro att man kan tillbringa fridfulla stunder utan irriterande surrande och bett?

Det har forskats mycket i detta och vi har försökt lösa problemet med sprayer, insektsmedel, desinfestationer och olika krämer, men vi vet också hur skadligt detta kan vara, speciellt för miljön. Hur kan man då undvika allt detta, men samtiditgt bli av med dem? Låt oss ta reda på det.

via Healthline

Advertisement
Pixnio - Not the actual photo

Pixnio - Not the actual photo

Starka parfymer, speciell mat och lukten av huden kan lätt attrahera myggor, för att hålla dem på avstånd finns det flera knep som inte involverar användning av kemikalier. För dem som ännu inte är medvetna om det finns det många naturliga sätt att förhindra irriterande klåda på grund av dessa insekters bett och det är mycket enkelt att omsätta dem i praktiken. Du kan till exempel ta till enkla hushållsprodukter eller vissa specifika växter.

Först och främst är det viktigt att det inte finns vatten stående i huset – varken inne eller ute. Vatten lockar nämligen till sig myggor och underlättar deras reproduktion. Det är alltså bra att vara uppmärksam kanske på blomfat, där det är lätt att vatten samlas, eller skålar för husdjur och så vidare.

Växter. Det är också viktigt att ha växter som kan hjälpa till att hålla dem borta. Att till exempel odla lavendel, basilika och mynta på terrassen eller i trädgården är ett universalmedel för att slippa jobbigt surrande och kliande sår på huden. Deras doft eller det faktum att de är giftiga för dessa insekter hjälper till att hålla dem borta. Eteriska oljor är också mycket effektiva i detta avseende. Lavendel, tea tree, kanel och många andra, är utmärkta för att minska chansen för bett. För att inte tala om det berömda citrongräset som förmodligen är det mest kända inom denna sektor.

Advertisement
Seney Natural History Association/Wikimedia - Not the actual photo

Seney Natural History Association/Wikimedia - Not the actual photo

Vitlök. Även vitlök, som nästan alla av oss har hemma, är ett utmärkt knep mot myggor. Att koka upp den i vatten, krossa den, spara vätskan och spraya den inne i huset verkar vara ett mycket effektivt sätt för att få dem att inte känna sig välkomna att komma in och bitas.

Alkohol. Visste du att alkohol också är ett bra knep för att driva bort myggor? Både alkoholhaltiga drycker som öl och sprit är snabba och effektiva medel för att bli av med dem. Häll lite i en behållare bredvid fönstret så bör de hålla sig borta.

Tvål och vatten. Även om stillastående vatten lockar myggor och hjälper deras spridning, är det minst lika sant att vatten blandat med tvål kan hjälpa dig att bli av med dem. Vattnet lockar till sig myggorna, medan tvålen och skummet "fångar" dem vilket kan hjälpa till att på ett enkelt sätt eliminera dem.

Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Det här är bara några husmorsknep som enkelt kan omsättas i praktiken för att undvika störande element på eftermiddagen och kvällen, men det finns många andra som testats och rekommenderas av experter inom området.

Kände du redan till några av dem eller har du andra att rekommendera som du har experimenterat med och som du tycker är väldigt effektiva, om än enkla och dessutom inte skadliga?

Advertisement