Ta farväl av fuktproblem i hemmet - hur du gör en egen avfuktare med bara några kronor

av sofia

12 Mars 2021

Ta farväl av fuktproblem i hemmet - hur du gör en egen avfuktare med bara några kronor
Advertisement

Luftfuktigheten i huset får aldrig överstiga eller falla under vissa nivåer, särskilt under vintern, men att reglera detta kan vara mycket svårt, särskilt i vissa miljöer. De som bor på en vind kommer till exempel att behöva hantera fukt oftare och riskerar därför lättare att det bildas mögel, särskilt om taket och byggnadens väggar inte är ordentligt isolerade. Helst bör luftfuktigheten i hemmet alltid ligga mellan 40% och 65%, beroende på ålder och hälsa hos människorna som bor där, samt temperaturen. I motsatt fall kan ett överskott av fukt till och med innebära mer eller mindre allvarliga risker för vår hälsa, särskilt om det håller i sig under en längre tid.

Förutom att förlita sig på tekniska och dyra lösningar kan vi prova några gör-det-själv lösningar för att skapa en mer hälsosam miljö i hemmet. Låt oss kika på vad vi kan göra för att minska luftfuktigheten i huset.

Advertisement

Metoden med saltflaskan

Metoden med saltflaskan

Allt du behöver är en tom plastflaska och lite grovkornigt salt, en ingrediens som vi är säkra på att nästan alla har i sitt kök. Hur du gör: skär flaskan på mitten och gör små hål nära mynningen. Sätt sedan in den del som du just skurit loss i flaskans botten med flaskmynningen nedåt. Häll sedan i det grovkorniga saltet i flaskan (skruva på korken ordentligt först) och placera den i det rum där du behöver en avfuktare. Ha i åtanke att 130 g grovkornigt salt bör kunna avfukta ett rum på 5 kvadratmeter.

Istället för flaskan kan du även använda en matbehållare i plast och gasbinda eller en tunn bomullspåse. Lägg bara lite salt i tyget och placera det på locket av plastbehållaren efter att ha gjort små hål i locket så att vattnet som saltet drar åt sig rinner ned direkt i behållaren.

Advertisement

Saltlampor

Saltlampor

Amazon

Ett annat alternativ, som också blir en snygg del av inredningen i ditt hem, är saltlampor. Dessa apparater har den dubbla funktionen att både fånga upp luftfuktigheten i rummet när de slås på (de behöver vara på länge för att kunna vara en effektiv åtgärd), tack vare det rosa Himalayasaltet som de är gjorda av. Var dock försiktig om du har djur i hemmet eftersom det har visat sig att dessa saltlampor kan vara mycket skadliga för katter som av nyfikenhet kan lockas till dessa lampor och sedan komma i kontakt med saltet. Om du har katter eller andra husdjur i ditt hem bör du förmodligen undvika att köpa denna typ av lampa eller först rådgöra med en veterinär om eventuella risker.

Youtube / Vino diVino

Youtube / Vino diVino

Slutligen, för att sänka luftfuktigheten i hemmet, finns det även några försiktighetsåtgärder du kan vidta. Om du har möjlighet, ventilera alltid rummen väl, kanske på morgonen. Att öppna fönstren är det första tipset att följa dagligen. När du lagar mat, särskilt om du har kastruller från vilka mycket ånga kommer ut, bör du alltid sätta på fläkten och kanske hålla ett fönster på glänt för att underlätta luftcirkulationen. Var noga med att inte hänga för våta kläder inomhus, särskilt om du har för vana att alltid placera tvättstället på samma plats. Precis som i köket är det även viktigt att öppna badrumsfönstret ofta efter att ha tagit en dusch eller att koppla på badrumfläkten om du har en. Om det inte är absolut nödvändigt, undvik att vattna dina inomhusväxter för ofta eller försök åtminstone att undvika att det blir vatten kvar på faten.

Låt oss få veta i kommentarerna om du har provat någon av dessa lösningar och om det hjälpte till att sänka luftfuktigheten hos dig.

Advertisement