Tahini: vad är det och hur använder man det i matlagning?

av sofia

16 September 2023

Tahini: vad är det och hur använder man det i matlagning?
Advertisement

Har du någonsin hört talas om tahini? Det är en typisk sås från Mellanöstern, som används i kulinariska förberedelser i Nordafrika, Turkiet och även Grekland. Från början var det endast ämnat för sammansättningen av dessa internationella rätter, men har med tiden blivit allt mer utbrett och används idag över hela världen. Att få tag i det är inte svårt, då många välsorterade stormarknader säljer det, eller så kan man hitta det hos specialiserade återförsäljare, eller butiker som säljer vegetariska och veganska produkter.

Men låt oss ta reda på något mer om denna fantastiska sås och även se hur man kan göra den själv.

Tahini: var den kommer ifrån och hur den görs

Tahini: var den kommer ifrån och hur den görs

Alpha/Flickr

Känd som tahini eller tahin, används denna produkt i stor utsträckning i exotiska rätter som en ingrediens eller ett tillbehör. Men med tiden har den spridit sig till alla hörn av världen. Dess konsistens är vanligtvis mycket krämig och serveras som en enkel sås vid sidan av huvudrätter, men det är inte det enda sättet den kan användas på.

Först och främst är det viktigt att förklara att tahini kommer från sesamfrön. Om de är vita eller svarta spelar ingen roll, man kan använda båda, det ändrar smaken något, men valet är en smakpreferens. För att skapa tahini tar man sesamfrön, som bör rostas för att undvika att de ska avge en bitter smak och sedan mixar man dem till pulver med en mixer. När detta är gjort bör lite olja tillsättas - för den som gillar det kan man även tillsätta en liten bit vitlök - och sedan blandas ingredienserna tills en krämig och jämn sås erhålls.

Advertisement

Hur kan man använda tahini i matlagning?

Hur kan man använda tahini i matlagning?

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Vi har redan sagt att tahini, som finns i många orientaliska rätter, främst används som en sås och är mycket välsmakande tillsammans med kött och grönsaker, till exempel används den tillsammans med falafel, de typiska kikärtsbullarna från Mellanöstern. Den används flitigt i vegetarisk och vegansk matlagning då denna ingrediens är särskilt uppskattad för sina näringsrika egenskaper. Den är rik på proteiner, mineralsalter och bra fetter som Omega3 och passar därför mycket bra för den som strävar efter en mer näringsrik kost.

Det är inte svårt att tillsätta den i våra rätter och om vi inte vill använda den som en sås kan vi tillsätta den direkt vid tillagning som en ingrediens. Den passar både i söta och salta rätter och är mycket mångsidig. Prova själv ska du se att den kommer att ge den är extra touchen till dina måltider.

En unik ingrediens med en överraskande smak...

Denna unika ingrediens kan även användas som pålägg och passar utmärkt på brödskivor.

Kände du redan till den eller upptäckte du den nu och blev nyfiken på att prova?

Advertisement