Brukar du kasta äggskalen efter att ha kläckt ett ägg? Gör inte det om du vill spara pengar

av sofia

29 Juli 2023

Brukar du kasta äggskalen efter att ha kläckt ett ägg? Gör inte det om du vill spara pengar
Advertisement

Ägg är ett av de viktigaste livsmedlen i vår kost. Ägg i måttliga mängder är hälsosamt, nyttigt och hjälper oss att få i oss de proteiner vi behöver. Det är därför, de som har råd och inte har särskilda hälsoproblem kan konsumera upp till fyra ägg i veckan. En god källa till fett och proteiner, även mycket lämplig för den som inte gillar kött men som på alla sätt försöker ersätta det och få i sig alla näringsämnen.

Vi vet alla att detta livsmedel består av två delar: äggvitan och äggulan. Vanligtvis äts de tillsammans och kan även delas beroende på hur de ska används. Ändå finns det en tredje del som vi vanligtvis inte tar hänsyn till, men som vi gör fel i att slänga utan att tänka på det: skalet.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ett livsmedel som inte får saknas på menyn för många människor är ägg. De har den rätta balansen mellan god smak, näringsämnen och innehåller en blandning av proteiner, vitaminer och antioxidanter vilka alla är mycket användbara för vår hälsa. Deras användningsområden i köket är oaändliga. De kan ätas löskokta, hårdkokta, som omelett, till lunch, middag och, som vi alla vet, även till frukost. Ägg är även en grundläggande ingrediens i många desserter och även i många varmrätter.

Men det finns en sak som vi aldrig har tänkt på och som vi gör oss av med utan att kanske ens tänka på det. Många tror att äggskal är onödiga, meningslösa för oss och det är därför vi kastar dem. Gör inte det!

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

Att kasta äggskal i papperskorgen är något vi alla har gemensamt. Man brukar göra det efter att ha knäckt dem för att steka dem eller efter att ha kokat dem innan man börjar äta dem. Men även skalet är rikt på näringsämnen och kan vara mycket användbart, speciellt om det får koka i ungefär en timme i en kastrull. Hur kan vi återanvända det? Enkelt.

När det väl är separerat från ägget, oavsett om ägget fortfarande är rått eller redan tillagat, lägg alla skal åt sidan, koka dem tillsammans och krossa dem till de blir pulver. När detta är klart blandar du pulvret med jorden i dina krukväxter och på kort tid kommer du att märka hur mycket bättre dina plantor mår.

Pulvret som erhålls genom att hacka skalen är ett utmärkt näringsämne för växter och, blandat med jorden, kommer de att växa sig ännu friskare och starkare. För att inte tala om att detta gör-det-själv-trick också är en utmärkt medel mot parasiter. Du behöver alltså inte längre spendera en massa pengar på att köpa olika produkter, det räcker med att du sparar skalen för att få samma resultat samtidigt som du sparar mycket pengar. Prova själv ska du se.

Advertisement