Rengöra ugnen på bara 7 minuter? Med denna snabba och billiga metod är det en enkel match

av sofia

24 Juli 2023

Rengöra ugnen på bara 7 minuter? Med denna snabba och billiga metod är det en enkel match
Advertisement

Lyckas du inte rengöra ugnen perfekt och på kort tid? Det är det inte många som kan. Ingen gillar att ha den smutsig och illaluktande, men att köpa speciella produkter och spendera mycket pengar kanske inte alltid är den bästa lösningen.

Det finns dock gör-det-själv-metoder som är mycket effektivare, billigare och dessutom mer miljövänliga. Känner du inte till dem? Låt oss då kika på dem tillsammans.

Advertisement
Guardachevideo

Guardachevideo

Att rengöra ugnen är en av de mest tidskrävande sakerna med att städa i huset. Om man vill att allt i köket ska vara snyggt och rent är det avgörande att även ugnen ser fräsch ut. Mellan galler, hyllor och varje undangömt hörn verkar det omöjligt att nå envis smuts och få bort den.

Vi tar då till kemiska sprayer som vi tror kan smyga in överallt, men var försiktig, för förutom att de inte är särskilt bra för vår hälsa kan de till och med skada ugnen. Hur gör man då om man inte vill använda dessa produkter? Det finns en gör-det-själv-metod som kan omsättas i praktiken på bara 7 minuter som kan lösa denna betungande uppgift.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Det är viktigt att hålla den ren för att kunna laga läckra och välsmakande rätter och du bör inte låta dig avskräckas om du ser att den är fläckig. För att mjuka upp beläggningarna rekommenderar vi att du använder helt vanlig coca-cola. En dyck vi alla känner till och som kan vara mycket användbar vid rengöring.

Häll en liten mängd coca-cola i ugnen, vänta några sekunder och slå sedan på den. Ställ in temperaturen på 200° och vänta tills vätskan har avdunstat. När det är klart, tar du en trasa för att ta bort den nu upplösta smutsen och en borste eller liknande för att nå de mest svåråtkomliga hörnen.

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Fortfarande inte nöjd? Då skulle bikarbonat kunna vara något för dig. Blanda det med vinäger, vatten och salt, skapa en jämn blandning och gnid den på ingrodd smuts med en slipande svamp. Skölj med vanligt vatten och torka torrt. Skillnaden jämfört med tidigare bör vara tydlig på bara 7 minuter.

Har du någonsin provat metoden coca-cola och bikarbonat?

Advertisement