I träslevar kan det gömma sig många bakterier, så här gör du rent dem på rätt sätt

av sofia

17 September 2023

I träslevar kan det gömma sig många bakterier, så här gör du rent dem på rätt sätt
Advertisement

Städning och rengöring är mycket mer än en enkel aktivitet i hemmet, det är en "ritual" som gör att vi kan skapa välkomnande och säkra utrymmen, skydda vår hälsa och "främja" en känsla av balans och harmoni i vårt dagliga liv. För vissa människor handlar det faktiskt inte bara om att ta bort smuts eller städa i ordning huset, det blir dessutom ett sätt att rensa sina tankar och sitt liv.

En av de miljöer som vi helst vill ska vara fläckfria är köket och anledningen till detta är självklar. Det är platsen som används för att förvara mat och tillaga maten vi ska äta. I synnerhet de redskap vi oftast använder, som träslevar, bör alltid vara perfekt rengjorda. Visste du att de kan samla på sig stora mängder bakterier?!

Advertisement

Några smarta tips för att göra rent träslevarna

Några smarta tips för att göra rent träslevarna

Freepik

När du lagar mat - särskilt recept av en viss svårighetsgrad - är det svårt att undvika att använda många olika redskap i köket som alla blir smutsiga. Problemet är att vissa av dessa är mycket mindre lätta att rengöra än andra.

Om vi ​​bortser från gamla matrester som fastnat på tallrikarna, eftersom de kanske inte har diskats omedelbart, är det skillnad mellan trä- och metallredskap. Faktum är att de som är av trä är svårast att hålla rena och detta gäller särskilt för träslevar. Man använder dem väldigt ofta och de tenderar därför att utsättas för en hel del slitage.

De olika sprickorna som bildas - ibland mycket små och nästan svåra att upptäcka för blotta ögat - är en av de främsta orsakerna till uppkomst av bakterier som frodas och sprids. Så hur kan man göra för att bli av med dem?

Advertisement

Så här kan du förebygga uppkomsten av bakterier

Så här kan du förebygga uppkomsten av bakterier

mrsiraphol/Freepik

Naturligtvis räcker inte tvål och vatten och även speciella produkter kanske inte räcker. En produkt som vi lätt kan hitta i mataffären som verkligen kan hjälpa oss är bikarbonat. Allt du behöver göra är att koka vatten och hälla det i en behållare som är tillräckligt stor för att rymma blandningen. Därefter bör du tillsätta 2 matskedar bikarbonat och låta slevarna ligga i blöt i upp till fyra timmar.

Om du behöver en mindre grundlig och snabbare rengöring kan du istället låta dessa redskap ligga i kokande vatten i max 10 minuter. Men inte mer för annars riskerar du att orsaka sprickor i träet!

För att undvika att behöva ta till dessa knep skulle det vara att föredra att förhindra slitage på slevarna genom att olja dem - efter en intensiv rengöring - för att skydda deras yta, stärka dem och göra dem slätare. För att göra detta rekommenderar vi att du använder rapsolja eller olivolja. Slutligen, hur självklart det än kan verka, kom ihåg att rengöra dina redskap noggrant varje gång efter användning med vatten och diskmedel.

Source:

Freepik

Advertisement