Hur man rengör och håller vita gymnastikskor alltid skinande rena

av Titti Carlberg

05 September 2023

Hur man rengör och håller vita gymnastikskor alltid skinande rena
Advertisement

Skorna vi bär är ett mycket viktigt klädesplagg: de är ansvariga både för att skydda och hålla våra fötter bekväma, men även för att "rama in" vår figur. Frisyr och skor spelar en grundläggande roll för att framhäva en persons utseende. Det finns självklart en myriad olika skomodeller och vissa är mer lämpade för vissa sammanhang.

Men i den här artikeln vill vi inte prata om "rätt sko" att bära baserat på vart du bestämmer dig för att gå, utan vi vill dela med oss av en praktisk guide om hur man sköter en viss typ av skor: gymnastikskor och i synnerhet hur man rengör de vita.

via BHG

Advertisement
Beryl_snw/Wikimedia

Beryl_snw/Wikimedia

Bekväma, smidiga, motståndskraftiga och hållbara gymnastikskor representerar - oavsett märke - en ålderslös och extremt mångsidig typ av sko: det finns sport, promenad, löpning och även eleganta. Återigen kan de vara av olika material, såsom läder, tyg och nät.

Tja, vart och ett av dessa material har olika "procedurer" som bör följas för att rengöra dem. De vita är väldigt fashionabla som, med sin synlighet och skinande färg, fungerar bra med olika klädstilar, de resulterar alltid ungdomligt och är praktiskt taget aldrig malplacerade. Så hur rengör man dem?

Den viktigaste skillnaden att ta hänsyn till är om det är skor i vitt tyg eller i läder. I grund och botten räcker det för tygskor att bara använda vatten och neutralt tvättmedel: använd en mjuk svamp eller en borste/tandborste för att skrubba ytan som ska rengöras. Den enda rekommendationen är att inte lägga för mycket kraft i rörelsen eftersom du då riskerar att förstöra skorna.

För dem i läder är proceduren något annorlunda eftersom materialet i fråga till sin natur är mer känsligt: läder kräver en specifik rengöring och underhåll. Vi rekommenderar därför att köpa specifika tvättmedel och produkter för vården av dem. Kom ihåg att aldrig använda vinäger, blekmedel eller citronsaft som naturliga medel när du tvättar dem.

Låt oss se hur man går tillväga på det mest korrekta sättet.

Advertisement

Handtvätt är det skonsammaste sättet att rengöra textilskorna, först föreslår vi att du tar bort snörena och tvättar dem separat. Häll därefter lite milt tvättmedel i en balja med varmt vatten och blöt ner borsten eller svampen i det, gnugga därefter försiktigt skorna i vattnet, var noga med att inte glömma sulor och sömmar.
För tvätt i tvättmaskinen är det lämpligt att även ta bort innersulan och starta ett program som inte överstiger 30 grader.

För skor i ekoläder eller annat läder är det möjligt att direkt använda speciella sprayer som sedan får verka en stund. Alternativt finns det ett knep du kan använda: blandningen av bikarbonat och diskmedel för att få en kvantitativt homogen lösning av de två ingredienserna som du applicerar med en borste.
Men låt oss inse att det ideala skulle vara att våra vita favoritskor blir så lite smutsiga som möjligt. Här följer några tips i detta avseende.

En av de mest populära metoderna är att alltid torka av dem med en fuktig trasa efter användandet, och därefter utföra en noggrannare rengöring med hjälp av en tandborste tillsammans med en blandning av bikarbonat och vatten.
Ett annat alternativ är att applicera ett lager vatten- och dammavvisande spray på skorna. 
Att förvara skorna på en lämplig plats är också viktigt, de bör förvaras långt från smuts och fukt för att förhindra mögelbildning.

Kände du redan till dessa användbara knep? 

Advertisement