Tips på hur man kyler ner ett hus utan luftkonditionering

av sofia

30 Augusti 2023

Tips på hur man kyler ner ett hus utan luftkonditionering
Advertisement

Med världens ständigt ökande temperaturer och en olycksbådande ökning av den globala uppvärmningen, upplever många människor att sommaren är jobbig. Tyvärr verkar det oundvikligt, särskilt för dem som kanske inte har något sätt för att kunna kyla ner sina hem. Förr i tiden var dessa apparater, särskilt luftkonditioneringsapparater, inte ens tillgängliga.

Så hur klarade tidigare generationer även de mest extrema värmeböljorna? De kände till "hemligheter", några små knep och vi kommer att avslöja några av dem nedan.

Advertisement

Några knep för att bekämpa värmen

Några knep för att bekämpa värmen

Naturligtvis är det obestridligt att klimatsituationen för några decennier sedan var helt annorlunda än den nuvarande. Men kvavheten, värmen och fuktigheten var redan utbredd praktiskt taget överallt. Under de mer varma årstiderna var det vanligt att man anammade så kallade "husmorsknep" för att motverka de höga temperaturerna. Det räckte med ett glas vatten.

Denna enkla men effektiva teknik bestod av att placera ut ett blött lakan, med hjälp av ett glas vatten och resultaten kunde uppfattas direkt.

Tack vare vätskans avdunstning skapades en miljö, som exempelvis sovrummet, som var svalare och mindre svettig! Men det är inte allt.

Advertisement

Några tips för att hålla sig sval

Några tips för att hålla sig sval

Freepik

Ett annan bra metod som kan vara användbar för att motverka värmen är frysta flaskor. Denna strategi går ut på att fylla flera plastflaskor med vatten, av olika storlekar efter eget val, och sedan placera dem i frysen.

Efter några timmar kommer vattnet att förvandlas till is och blotta närvaron av flaskorna på kanten av sängen, på ett nattduksbord eller på ett skrivbord, till exempel, kommer att räcka för att skapa ett kyligare område. Naturligtvis kommer isen att smälta någon gång och det var därför tipset är att använda flera flaskor, på så sätt har du alltid en flaska att växla mellan frysen och den plats du vill placera den på.

Ett annat intressant tips, som kyler ner en större yta, är att placera en iskall flaska framför fläkten så att den kan sprida kyla i rummet. Kände du till dessa knep? Om svaret är nej, råder vi dig att prova dem, du skulle kunna bli förvånad!

Advertisement