Logiktest: Lyckas du avgöra vilken lastbil som är i rörelse?

av sofia

22 Juli 2023

Logiktest: Lyckas du avgöra vilken lastbil som är i rörelse?
Advertisement

Bland de mest populära tidsfördriven finner vi quiz av olika slag, det vill säga ett slags test i form av en gåta som kräver att man anstränger sig och får alla hjärnceller att arbeta. För att lösa dem behöver man analysera, resonera, ibland jämföra och kunna beräkna vilken som är rätt lösning.

Idag vill vi föreslå en utmanande gåta som vi skulle kunna definiera som fysikrelaterad, men var inte rädd, det är inte så komplicerat som det kanske låter. Faktum är att det handlar om en situation som kan upplevas i vardagen och som du säkert redan har sett någon gång!

via Pinterest

Advertisement

Lastbilsquiz: testa dina deduktiva färdigheter

Lastbilsquiz: testa dina deduktiva färdigheter

På bilden som vi kommer att visa dig nu avbildas 3 lastbilar med namnet A, B, C. Bilarna är identiska i storlek och vikt, så bry dig inte om det. För att hjälpa dig att lösa gåtan, låt oss låtsas att fordonen alla fraktar mycket vätska, till exempel bensin.

Frågan som ska besvaras är följande: baserat på vad du kan se i lastbilstankarna, vilken av dessa rör på sig eller färdas på vägen?

Titta noga på följande bild, särskilt innehållet i tankarna, och försök ge ditt svar.

Advertisement

Gåtan

Gåtan

Det fina med många gåtor är just det faktum att resonemanget som krävs ofta bör vara en kombination av logik och ens egen livserfarenhet.

Litet tips: om du har kört tunga fordon såsom lastbilar i yrket eller av passion har du säkerligen en större chans att ge rätt svar.

Men låt dig inte luras och uteslut inga alternativ, titta på bilden närvarande och ta dig tid att komma fram till en rimlig slutsats.

Lösningen

Lösningen

Ghislain SILLAUME/Flickr

Är du säker på att du har hittat rätt svar? Vi försäkrar dig om att lösningen av denna gåta är långt ifrån banal så ta några extra minuter på dig om du vill...

Det rätta svaret är: alla 3. Ja, du läste rätt, alla lastbilar är faktiskt i rörelse och nu ska vi förklara varför. Som tidigare nämnt är det en fråga om fysik. Alla lastbilar har innehållet "flyttat", en åt ena sidan, en till den andra. Men vad betyder detta exakt? Att deras rörelse beror på olika sorters acceleration!

Lastbil A håller på att bromsa och vätskan rör sig mot tankens framsida.
Lastbil B accelererar inte, det vill säga den har en konstant hastighet och färdas till exempel på en motorväg.
Lastbil C ökar hastigheten och vätskan rör sig mot den bakre delen av tanken tack vare den "knuff" som den får av fordonets dragkraft.

Lyckades du hitta rätt svar?

Source:

Image credit: Pixabay

Advertisement