Sätt dig själv på prov med detta stimulerande quiz: flytta bara en tändsticka för att forma en perfekt kvadrat

av sofia

12 Augusti 2023

Sätt dig själv på prov med detta stimulerande quiz: flytta bara en tändsticka för att forma en perfekt kvadrat
Advertisement

Ibland är inte allt som det verkar och inte bara optiska illusioner kan lura vårt sinne. Faktum är att vissa lekar, speciella gåtor, ofta har en lite mer ovanlig och oväntad lösning.

För att hitta lösningen på denna gåta måste du tänka utanför ramarna, använda det som kallas "lateralt tänkande". Den här typen av quiz är särskilt utmanande eftersom det kräver en hel del uppfinningsrikedom, men tillfredsställelsen i att hitta rätt svar är ovärderlig. Kommer du att lyckas?

via Fresherslive

Advertisement

En logisk utmaning

En logisk utmaning

PIX1861/Pixabay

För alla de som verkligen gillar en ordentlig utmaning är denna en riktig "pärla". Du kommer att behöva koncentrera dig ordentligt för att kunna hitta lösningen. Denna utmaning kan verka omöjlig vid första ögonkastet, men det finns faktiskt en lösning.

Låt oss förklara exakt vad dagens utmaning går ut på. På bilden har vi en triangulär figur som består av 3 tändstickor. Din uppgift blir att bilda en perfekt fyrkant genom att bara flytta en av tändstickorna.

Ett litet tips: förutom att noggrant observera tändstickorna måste du också noggrant studera orden i själva titeln, så ta all den tid du behöver och tänk efter noga. Det finns ingen tidsgräns för detta quiz, att resonera kring lösningen är viktigare än att gissa sig fram.

Advertisement

Här finner du lösningen

Här finner du lösningen

Även om denna utmaning inte är avsedd för att mäta IQ på dem som genomgår detta test, kan vi redan nu avslöja att endast de mest välutbildade människorna kommer att lyckas. Men om du förstod den första ledtråden kanske du har kommit på hur du ska gå till väga för att finna svaret.

Om du var ett steg från att hitta lösningen, men bara inte hittar svaret kommer nu den sista ledtråden: matematik är den rätta nyckeln för att lösa detta quiz. Om du vill, ta några minuter till för att fundera.

Nu har vi nått punkten då vi kommer att avslöja lösningen: det enda korrekta valet var att flytta en tändsticka för att skapa siffran "4". Naturligtvis kommer vi inte att ha avbildat en kvadrat. Åtminstone inte fysiskt, tricket var att förstå att kvadraten bör vara "mental", det vill säga att man måste tänka att siffran fyra är kvadraten av två.

Detta beror på att i matematik definieras en "perfekt kvadrat" som ett heltal som kan uttryckas som kvadraten på ett annat tal, i enkla ord ett tal vars kvadratrot är ett heltal. Ibland får man inte stanna enbart vid det som finns framför en utan arbeta med logik genom att resonera "på flera plan". Kom du på hur du skulle lösa quizet?

Advertisement