Vilken är den största siffran du kan uppnå genom att enbart flytta två tändstickor?

av sofia

22 Juli 2023

Vilken är den största siffran du kan uppnå genom att enbart flytta två tändstickor?
Advertisement

Knep och knåp är en utmärkt forma av hjärngympa för alla de som gillar utmaningar. Det finns olika typer och de kan variera mycket . De har använts sedan urminnes tider som ett verktyg för att utveckla uppfinningsrikedom, kreativitet och förmåga att lösa problem och har blivit alltmer populära med tidens gång.

Vad vi vill erbjuda dig idag är en intressant utmaning med siffror och det finns bara en mycket specifik kombination av drag som bör utföras för att hitta lösningen. Svaret är därför unikt och kräver en hel del aktiva hjärnceller för att fungera. Är du redo för en utmaning? Oroa dig inte, du kommer att få några användbara tips av oss medan du försöker hitta svaret!

Advertisement

Utmaningen

Utmaningen

pexels.com

Föreställ dig att det är som ett pussel som ska slutföras, eftersom det faktiskt är väldigt lik ett spel där du måste få alla delar att passa in perfekt.

I det här fallet har du exakt 18 tändstickor till ditt förfogande arrangerade på ett sådant sätt att de formar nummer "508". Det här är reglerna: du har enbart två "drag" tillgängliga för varje siffra för att kunna få fram en så hög summa som möjligt. Prova att flytta, lägga till eller ta bort tändstickorna så att nya siffror kan ta form genom att ersätta de tidigare. Ett praktiskt exempel?

Genom att flytta tändstickan som är placerad exakt i mitten av 8:an som finns i siffran 508 och lägga den till siffran 5, kan siffran 900 enkelt erhållas. Fundera över det, ta lite tid på dig och gör några försök.

Advertisement

Ledtrådar

Ledtrådar

Är du övertygad om att du är nära eller att du kanske har hittat lösningen? Bra jobbat, vi vill ändå ge dig en liten hint som kan visa sig vara avgörande för att du ska kunna hitta rätt svar!

Du har säkert testat flera varianter (kom ihåg att du bara kan flytta 2 tändstickor) och därför kommer här en värdefull ledtråd för dig: det korrekta antalet består av 5 siffror!

Ja du läste rätt, det är två siffror mer än utgångssiffran. Fundera över denna oumbärliga ledtråd: den kommer säkert att göra stor skillnad när du ska lösa det.

Lösningen

Lösningen

Är du redo att få svaret? Har du gjort alla nödvändiga försök? Att få 5 siffror är nyckeln till att ge det enda rätta svaret.

Här kommer det: det högsta talet som kan bildas är 81151. För att göra detta är det nödvändigt att omvandla "0" på 508 till två "1:or" genom att ta bort två tändstickor från den, den övre och den undre på siffran.

Genom att göra det, genom att ta bort de två tändstickorna från 0:an, kommer du att få två 1:or från den  och du kommer fortfarande att ha de tidigare nämnda tändstickorna tillgängliga för att kunna flytta efter behag.

Vid det här laget finns det inget annat kvar att göra än att placera de två stickorna på siffran "5" så att detta tillägg gör det till en "8". Endast två tändstickor flyttade, maximal siffra nådd. Lyckades du hitta lösningen på egen hand?

Advertisement