Kan du rätta till den här uträkningen genom att enbart flytta två tändstickor?

av sofia

01 Augusti 2023

Kan du rätta till den här uträkningen genom att enbart flytta två tändstickor?
Advertisement

Logiktest är mycket viktiga för att hålla ditt sinne tränat samtidigt som du har roligt. Att göra olika typer av test är ett bra tidsfördriv, istället för att spendera timmar och timmar framför tv:n med bilder som susar förbi, men som inte ger oss ett sätt att hålla huvudet aktivt och klart. Matematiska utmaningar kan å andra sidan vara ett utmärkt sätt för att sätta dig själv på prov och på nätet finns det ett stort utbud av just dessa.

Att anta nya utmaningar är också roligt för eftersom det triggar igång den tävlingsanda som vi alla har inom oss i någon form. Att hitta lösningen innan andra gör det är ett tecken på skicklighet och ger oss en känsla av tillfredsställelse och idag vill vi erbjuda dig ett intressant quiz som garanterat kommer kräva att du tänker till lite extra.

Bilden du snart kommer att se visar dig en felaktig uträkning som du bör försöka korrigera genom att bara flytta 2 tändstickor. Kommer du att lyckas? Låt utmaningen börja!

Lyckas du rätta till det här talet genom att bara flytta på två tändstickor?

Lyckas du rätta till det här talet genom att bara flytta på två tändstickor?

En god problemlösningsförmåga är avgörande i denna typ av bildquiz. Att fokusera är det första steget för att kunna förstå var problemet ligger och hur man kan lösa det. När du förstår frågan bättre kan du gå vidare på olika sätt. Det finns de som till exempel föredrar att göra allt i huvudet och de som tvärtom alltid föredrar penna och papper. Det finns inget rätt och fel sätt: alla har sitt eget, det viktiga är att komma fram till lösningen.

Känner du att du är på rätt väg?

Så, låt oss utgå från det faktum att uträkningen är helt fel: 1+1 kommer aldrig att kunna ge 5 som svar. Efter att ha nått denna slutsats är det upp till dig att ta reda på hur du ska flytta tändstickorna, bara två inte fler, för att hitta lösningen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Att hitta rätt svar är inte lätt, detta vet vi mycket väl. Men det faktum att det är svårt gör det till en bra utmaning för vårt sinne. Det tränar hjärnan och håller den igång, så ge inte upp och fortsätt att försöka. Det finns ingen tidsgräns för att lösa detta quiz: ta den tid du behöver och gör dina resonemang utan att stressa och framför allt, ha kul!

Har du gjort alla dina beräkningar, men lyckas bara inte räkna ut det? Inga problem, du har två alternativ: försök igen eller titta på lösningen nedan.

Här kommer lösningen

Här kommer lösningen

Att bara flytta två tändstickor för att lösa detta quiz är möjligt. Hur? Låt oss börja med summan. För att kunna ändra uträkningen måste + nödvändigtvis bli ett minus. Den vertikala tändstickan som tas bort från plustecknet kommer att läggas till 5:an, vilket gör det till en 9:a. Men detta är inte allt. Fokusera din uppmärksamhet på resultatet och sedan på siffran 9. Ta den centrala tändstickan och flytta den till vänster för att sluta cirkeln och omvandla detta nummer igen. Du kommer att ha fått en fantastisk 0. Nu är talet klart: 1-1=0. Uträkningen stämmer och detta är lösningen på utmaningen.

Vilken av tändstickorna fokuserade du mest på? Att förstå logiken är viktigt, men ibland, även efter att ha kört fast, kan lite intuition vara tillräckligt för att lösa problemet.

Och om du gillade denna utmaning ses vi vid nästa quiz!

Advertisement