Viket tal är det som saknas? Lös denna matematiska uppgift och bevisa att du är ett geni

av Titti Carlberg

04 September 2023

Viket tal är det som saknas? Lös denna matematiska uppgift och bevisa att du är ett geni
Advertisement

Matematiska tester är ett perfekt tidsfördriv för att koppla av efter en tröttsam arbetsdag och för att testa sig själv på ett roligt och lättsamt sätt. Konstant träning tillåter oss, om än på ett inte alltför komplicerar sätt, att hålla hjärnan aktiv och inte låta den förtvinas. Att leta efter lösningar och svar på tankenötter är idealiskt för att uppnå detta mål.

Och sedan, låt oss inse det, vi har alla ett behov av lite avkoppling under dagen, av ett ögonblick då vi inte behöver tänka på någonting, utan bara göra något lätt. Dessa logiska spel är precis rätt för oss.

I den här artikeln vill vi ge dig en utmaning som ska lösas på bara 10 sekunder, klarar du det?

Matematisk tankenöt: vilket tal fattas?

Matematisk tankenöt: vilket tal fattas?

I detta matematiska test måste du först och främst observera bilden noga och sätta din hjärna i drift för att så snabbt som möjligt först vilka element den innehåller. Syftet med denna utmaning är att kunna ta reda på vilket tal det är som ska ta frågetecknets plats och du ska göra det under en tidsgräns på 10 sekunder.

De som lyckas på så kort tid är riktiga genier som vet hur man går tillväga i dessa logiska spel. Mästare inom detta område övar mycket varje dag för att nå allt högre nivåer, vilket är något vi alla kan göra, så länge viljan finns.

Advertisement

Försök lösa uppgiften på bara 10 sekunder

Försök lösa uppgiften på bara 10 sekunder

Pexels

Nedräknigen har börjat, de 10 sekunderna går snabbt och du måste ta reda på hur du ska finna det saknade talet i farten. Fyra figurer följer efter varandra, varav tre har ett tal bredvid sig: 11, 13, 23. Det fjärde saknas, och det är det du ska lista ut, men hur?

Vi har bestämt oss för att ge dig en liten ledtråd innan vi avslöjar hela genomgången. Ta en titt på figurerna, bryt ner dem och försök förstå vad de består av. Detta är vårt triumfkort. Glöm bara inte att äggen som är avbildade åtföljs av ett tal. 

Har du föstått hur du ska komma fram till rätt svar? Har du redan lyckats? Om så är fallet, grattis, du är väl förberedd och en duktig observatör. Ditt matematiska tänkande är högt utvecklat och du har stor kompetens när det gäller dessa roliga utmaningar.

Vi är nu på väg att avslöja lösningen, men om du ännu inte har svaret och du vill ge dig själv en chans trots att de 10 sekunderna är förbi, gå då tillbaka till första bilden.

Lösningen på den matematiska tankenöten

Lösningen på den matematiska tankenöten

Och här ser du talet. Det som saknades var 25, men hur kom vi till det? Det viktiga är, vilket vi redan nämnt, att noggrant studera de delar som utgör figurerna. Ägg består av äggvita och äggula och svaret ligger i deras kvantitet.

Den första består av en äggvita och en äggula, som ger talet 11,
den andra, omedelbart bredvid, består av endast en äggvita och tre äggulor, vilket leder oss till 13,
i den nedre till vänster är det motsvarande talet 23, eftersom det finns 2 äggvitor och 3 äggulor.

Voila, det är allt. Om den fjärde figuren innehåller två äggvitor och 5 äggulor kan inte talet som ska ersätta frågetecknet vara något annan än 25.

Förstod du det eller var det svårare än du trodde?

Advertisement