6 saker som ett barn bör göra för sina föräldrar när de blir gamla

av sofia

26 Maj 2023

6 saker som ett barn bör göra för sina föräldrar när de blir gamla
Advertisement

Relationen mellan föräldrar och barn är en av de vackraste som kan finnas i världen, men den är kanske också den mest konfliktfyllda. Inte bara uppstår tvister om ens åsikter när barnen är små, särskilt under tonåren, utan också när föräldrarna når en högre ålder. En fas i livet som inte alls är enkel, under vilken det är viktigt att finnas vid deras sida.

Det är inte alla pappor och mammor som kan acceptera tidens gång, att ändra sina vanor och ge upp vissa hobbyer för att de inte längre är i lika bra form som tidigare och många andra förändringar. Det är därför du alltid måste vara redo att möta alla "motgångar" tillsammans med dem, stötta och älska dem, även om det inte är det lättaste i världen.

via Portalgeriatrico

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Att vara barn till en åldrande förälder är en stor utmaning. När de väl växer upp, tenderar barn att frigöra sig från ursprungsfamiljen, skapa sin egen familj, inleda en professionell karriär och fortsätta på en väg som bara ibland flätas samman med deras föräldrars. Ändå kommer det en tid då det verkar nödvändigt att gå tillbaka lite, ta tag i situationen och följa vår mamma eller pappa på deras nya vandring i livet.

Att bli gammal är inte en upplevelse att underskatta och man måste vara villig att tillgodose deras behov. Många forskare inklusive psykologer och geriatriker har fokuserat just på denna fas av livet och har enats om att det finns små "tricks" som kan användas i praktiken för att få vardagen att fungera smidigare.

1. Det första viktiga att tänka på i den nya relationen med den åldrande föräldern är tålamod. Att lyssna på vad de har att säga utan att bli arg på dem, även om du inte håller med, acceptera deras synpunkter, kanske negativa sinnesstämningar, föreslå vad de ska göra och framför allt förstå dem, är viktigt för att de ska må bra.

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

2. Det är också viktigt att inte påtvinga sina åsikter, utan att hantera situationer på ett sådant sätt att de bestämmer för sig själva och inte någon annan.

3. För att bättre kunna interagera med denna nya situation är det viktigt att också förstå att föräldrarna inte längre är som de brukade vara, de har inte samma beslutsamhet som när de var yngre och de kan inte reagera på det som omger dem på samma sätt.

4. Du måste hitta sätt att få dem att känna sig användbara på igen. Att känna sig improduktiva för att de inte längre fungerar, att ha uppfattningen att världen fortsätter medan de förblir stilla eller att förlora sin tidigare mentala klarhet försätter dem i ett tillstånd av svaghet som ett barn bör försöka hjälpa dem med.

Paul Sullivan/Flickr . Not the actual photo

Paul Sullivan/Flickr . Not the actual photo

5. Vi bör inte heller glömma vikten av att få dem att förstå att vi är på deras sida, att vi förstår deras synvinkel och att vi inte är där för att döma dem, utan för att hjälpa dem.

6. Hur är det med kärleken då? Kärlek får aldrig saknas: vi måste se till att de känner sig välkomna, uppmärksammade och omhändertagna. Det är genom dessa saker som de kan uppnå balans och må bra trots de djupgående förändringarna.

Och sedan, låt oss inse det, skadar det inte heller ett barn att umgås med sina föräldrar, skapa vackra minnen med dem och återupptäcka relationen de hade som barn. Vi vet hur viktigt det är att ge dem allt stöd de behöver och aldrig lämna dem ensamma. De måste älskas och tas hand om precis som de gjorde med sina barn.

När allt kommer omkring, har vi alla kommit till världen bara tack vare dem.

Advertisement