Den här mannen äter mat som har gått ut för att bevisa att den fortfarande går att äta och resultatet får oss att fundera

av sofia

23 Maj 2023

Den här mannen äter mat som har gått ut för att bevisa att den fortfarande går att äta och resultatet får oss att fundera
Advertisement

När var och en av oss går till mataffären för att handla är det första vi tittar på på de produkter vi väljer att köpa definitivt utgångsdatumet. Att välja färska eller förpackade livsmedel sedan bara några dagar skulle vara det bästa, så att de kan hålla så länge som möjligt och man kan ha dem tillgängliga vid behov utan att behöva springa tillbaka till butiken igen efter några dagar.

Vi vet dock alla att vissa livsmedel kan hålla längre, medan andra nödvändigtvis måste konsumeras inom kort tid för att inte riskera att behöva slänga dem. Detta inte bara för att skydda oss ur hälsosynpunkt, utan också för att undvika slöseri. Ändå finns det de som på alla sätt har försökt visa att utgångsdatum bara är "indikativa" och att vissa livsmedel kan ätas långt efter det angivna datumet.

via Insider

Advertisement

Gavin Wren är en matexpert som ständigt lägger upp innehåll på sina sociala medier och som har väckt en hel del debatt på grund av sina åsikter om matens utgångsdatum. Denne engelsman är fast övertygad om att man inte ska låta sig påverkas allt för mycket av tillverkarnas indikationer och att många livsmedel kan ätas även efter utgångsdatumet.

"Jag försöker hitta ett sätt att hjälpa människor med avseende på matsvinn - förklarar influencern - Det är inte rätt att slänga mat som tekniskt sett fortfarande är bra bara för att en datumstämpel säger att man ska göra det". En tanke som verkar ha övertygat vissa människor och lämnat många andra förvirrade.

Tanken på att dricka mjölk 41 dagar efter utgångsdatumet, eller ost flera månader efter det att man öppnat den, eller yoghurt 43 dagar senare med mögel som börjar bildas på locket är inte allas grej, men Gavin hävdar att han har gjort det och att det inte fick några konsekvenser. Tydligen konsumerade han dessa och många andra utgångna livsmedel som inte orsakade honom några hälsoproblem och som faktiskt smakade bra.

Advertisement
Gavin Wren/Instagram

Gavin Wren/Instagram

Endast en gång har mannen ångrat detta val, när han hade ätit lite spenat och det orsakade honom en del obehag. Trots detta har han aldrig slutat och blir alltmer övertygad om att hans teknik hjälper till att begränsa matsvinnet och hjälper människor att spara mycket pengar på sina matvaror.

Hans val får dig att fundera, diskutera och är absolut inte något som kan följas utan att vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder. Att äta något som har gått ut kan vara skadligt för hälsan och om du bestämmer dig för att göra det måste du väga in hur det förvarades och vilken kategori det tillhör. Därför rekommenderar vi alltid att du fortsätter att följa indikationerna på varje förpackning och att du är försiktig med vad du väljer att äta.

Vad har du för åsikt om det här?

Advertisement