De lär inte sina barn att läsa och skriva: "Vi vill att de ska växa upp fritt"

av sofia

21 Juni 2023

De lär inte sina barn att läsa och skriva: "Vi vill att de ska växa upp fritt"
Advertisement

Att uppfostra ett barn är aldrig lätt. Risken att göra misstag lurar alltid runt hörnet och du måste vara bra på att ge dina barn allt de behöver och på bästa möjliga sätt. Varje förälder väljer vilken väg de vill följa, men det finns fasta punkter som verkar vara obestridliga och väsentliga. Bland dessa finner vi tanken att ett barn bör gå i skolan redan från tidig ålder, för att formas och bli en vuxen redo att möta alla livets situationer.

De två föräldrarna i centrum av denna berättelse verkar inte alls vara överens med tanken om den så kallade skolplikten. Paret har istället bestämt sig för att ta en alternativ väg för att uppfostra sina barn. Låt oss berätta närmare.

via Daily Mail

Advertisement

Adele och Matt Allen är båda 39 år gamla och bor i Brighton, Storbritannien. Föräldrar till 3 barn - 12-åriga Ulysses, 8-åriga Ostara och 4-åriga Kai - och har valt att lämna dem helt fria under sin uppväxt. Detta innebär, som de själva förklarar, att de inte inför regler för någon av de tre barnen, de skickar dem inte till skolan och att var och en av dem i lugn och ro bestämmer vad de föredrar att göra under dagen.

"Vi vill inte tvinga dem till något - förklarar de - vi lämnar dem fria att göra sina egna val, att följa vilken passion som helst och att organisera sin egen dag. Vi tror starkt på våra barns självständighet, men detta betyder inte att de gör allt utan kontroll. Vi har två grundläggande regler som de alltid måste komma ihåg, till exempel ömsesidig respekt – fortsatte de – vi vill bara göra dem till medvetna människor, glada och nöjda med vad de har och är. Vi involverar dem i familjebeslut och detta är grundläggande för oss”.

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Baserat på denna idé om "självförvaltning" i varje aspekt av vardagen, både rent praktiskt och känslomässigt, har Adele och Matt valt att inte skriva in sina barn i skolan. De hävdar att språk finns i allt och förr eller senare kommer de att komma i kontakt med det och känna ett behov av använda det. På så sätt kan barnen visa intresse öven för andra saker och kan utöva sina sanna intressen.

Allt började när paret bestämde sig för att anamma en livsstil i direkt kontakt med naturen. Denna situation började långt innan de tre barnen kom och efter att ha känt att detta passade dem bestämde de sig för att föra den vidare. "Vi använder inte skolsystemet, det är sant, och inte heller sjukvården - sa de - Vi har aldrig vaccinerat våra barn och för detta har vi fått kritik, men vi föredrar att behandla dem med naturläkemedel".

Familjen Allen har inga scheman, de går upp ur sängen eller somnar när de känner att de behöver det och inte för att de vuxna tvingar dem. Var och en av dem fyller dagen med det de älskar, och föräldrarna uppmuntrar sina barn att delta i hushållssysslor, men igen utan att tvinga dem. Allt i total frihet och utan regler, men är det verkligen rätt?

Vad tycker du om deras vanor? Skulle du kunna omsätta dem i praktiken eller verkar de helt absurda för dig?

Advertisement