Från skurmoppen till svarta tavlan: berättelsen om en lärare som började som städare

av sofia

28 Juni 2023

Från skurmoppen till svarta tavlan: berättelsen om en lärare som började som städare
Advertisement

"Jag skulle vilja, men det är för sent för mig": hur många gånger har du hört någon säga den här meningen? Hur många gånger har den kanske kommit direkt från dina läppar? Tyvärr tänker man ofta att det finns ett visst "schema" i livet som bör följas och att vissa saker bör göras i en viss ålder. I verkligheten är detta mer en allmän uppfattning än en egentlig sanning och det är faktiskt möjligt att gå emot strömmen och ta en examen vid 70 eller helt förändra ditt liv genom att flytta till andra sidan jorden även om du redan är vuxen och har bildat familj. Kort sagt, ingenting är omöjligt, det är bara mer komplicerat.

Men om du är beslutsam och målinriktad som huvudpersonen i den här historien, kommer du att inse att det aldrig är för sent att följa dina drömmar.

via G1.globo

Advertisement
Wallpaperflare - Not the actual photo

Wallpaperflare - Not the actual photo

Roseli Kusster, 45 år gammal, har bestämt sig för att förändra sitt liv. Kvinnan, som är född och uppvuxen i Rancho Queimado, tillbringade 32 på den platsen, tills hon bestämde sig för att hon ville ha något mer i livet. Roseli hoppade av skolan i mycket ung ålder, redan i fjärde klass och har arbetat som städerska i alla dessa år.

Så hon flyttade till en ny stad, Florianópolis, med avsikten att göra "tabula rasa", börja om från början. Hon fick till en början arbete på en läroanstalt som anlitade henne för att städa i byggnaden. Men sedan hände något som fick henne att tänka efter.

Vändpunkten i hennes liv skedde just där, bland skolbänkarna.

Advertisement
Hippopx - Not the actual photo

Hippopx - Not the actual photo

En anställd i skolan uppmuntrade henne att avsluta sina studier så hon skrev in sig på en ungdoms- och vuxenutbildning (EJA) och lyckades slutföra gymnasiet genom National Examination for the Certification of skills of young people and adults (Encceja).

Nu hade kvinnan därför möjlighet att gå på universitetet och påbörja en mer specialiserad utbildning och det var exakt vad hon gjorde. Hon ville arbeta som pedagog för barn med särskilda behov, driven av det faktum att hon var mamma till en 10-årig pojke med autism.

Till slut gick Roseli tillbaka till skolan där hon hade jobbat som städare innan och blev anställd som stödlärare! Hon följer för närvarande två elever och ägnar sig åt specialundervisning för dem. "Att lämna den skolan som städare och sedan återvända som lärare var verkligen en seger!" säger hon stolt efter att ha förverkligat sin dröm.

Allt är möjligt, oavsett ursprung och ålder, så om du har en dröm som du ännu inte har lyckats förverkliga, gör det nu! Det är aldrig för sent.

Advertisement