En 15-årig tjej får tillbaka sitt leende, hennes nya protes får henne att känna sig som en superhjälte (VIDEO)

av sofia

24 November 2023

En 15-årig tjej får tillbaka sitt leende, hennes nya protes får henne att känna sig som en superhjälte (VIDEO)
Advertisement

Kanske finns det ett misstag som alla i den mänskliga arten tenderar att göra: att ta det vi har för givet. Från det ögonblick som vårt liv tar en viss riktning, vi sätter upp mål för oss själva, och vi jämför oss med resten av samhället, verkar det som att det vi har lyckats uppnå aldrig räcker för oss. Det är som att vi alltid vill vidare utan att titta tillbaka, utan att verka uppskatta någonting av det vi redan har. Ändå finns det många viktiga saker som kan verka självklara men som faktiskt inte är det, först och främst att ha en god hälsa. Men detta gäller förstås inte alla.

I denna gripande berättelse är huvudpersonen lite mer än ett barn, en tonåring på bara 15 år, som saknar en stor del av sin vänstra arm. Men hennes situation var som tur är avsedd att förändras och samtidigt bli en inspirationskälla för många människor.

Advertisement

Berättelsen om Grace

Berättelsen om Grace

@openbionics/Twitter

Grace är en tjej som alla andra, en tonåring som är upptagen med skolan, som har sina passioner, drömmar och förhoppningar. Men det finns något som har fått henne att känna sig annorlunda väldigt länge. Det är faktiskt något som inte längre existerar som har fått henne att känna sig mer sårbar.

Femtonåringen har nämligen förlorat en del av sin vänstra arm, från armbågen och uppåt, och det har orsakat henne praktiska och "psykiska" problem. Hon känner sig ofta utittad och detta gör henne mycket obekväm.

Lyckligtvis är det alltid möjligt att hitta den positiva sidan i varje historia och en del kan till och med rekonstrueras, som i fallet med Grace. Flickan blev verkligen alldeles till sig av glädje när hon fick se gåvan som hennes pappa gett henne.

Advertisement

Hon kunde inte hålla tillbaka sin glädje

Mannen tog henne över kusten till kliniken i Denver, Colorado (USA), där ett av Open Bionics kontor finns. Det är ett företag som utvecklar högteknologiska proteser för att hjälpa dem som lider av en saknad lem.

Funktionen hos den speciella protesen som gavs till Grace, kallad Hero Arm, är verkligen otrolig för tack vare sensorer placerade inuti den kan enheten känna av muskelsammandragningar på den del av huden där den vilar. Enkelt uttryckt, när den väl är placerad på plats räcker det med att flytta armen genom att böja handleden inåt eller försök att utföra rörelsen av en hand som sluter sig till en knytnäve för att se "robotarmen" röra sig mot dig eller öppna och stänga fingrarna!

Ett otroligt resultat som gladde Grace och fick hennes ansikte att lysa upp av ren glädje och tack vare hennes nya arm kan flickan nu hålla föremål som bestick, lyfta dem och mycket mer. Dessutom har hennes protes ett oändligt antal element som kan anpassas genom att ändra utseendet. Den mycket unga flickan kommer nu att få många blickar på sig, men av beundran och intresse!

Advertisement