"En kollega bad mig avstå mina semesterdagar så att hon skulle få åka på semester med sina barn, men jag vägrade"

av sofia

13 Juni 2023

"En kollega bad mig avstå mina semesterdagar så att hon skulle få åka på semester med sina barn, men jag vägrade"
Advertisement

Att arbeta är viktigt och var och en av oss behöver det för att kunna klara sig, men arbete är inte allt i livet och människor behöver också ibland koppla av och vila. Det är då man brukar börja planera en semester eller att hälsa på sina släktingar om man bor långt ifrån dem, för att samla krafterna och befria sitt sinne från de många vardagliga sysslorna. För att säkerställa att alla lyckas få denna paus är det nödvändigt, särskilt på stora företag, att organisera det hela på bästa möjliga sätt för att alla ska få samma välförtjänta ledighet.

Det var precis vad huvudpersonen i den här berättelsen gjorde, synd bara att hon trots att hon begärde ledighet i god tid fortfarande hade problem med sina lediga dagar. Låt oss förklara närmare.

via Indipendent

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Evie är en ung anställd kvinna som flyttade från sin familj för att jobba. Efter ett år borta från hemmet kände kvinnan ett behov av att åka tillbaka till sina föräldrar för att få lite lugn och ro ett tag och vara omgiven av familjens kärlek och omtanke. Evie planerade allt för att det skulle gå så smidigt som möjligt och bad om sin semester månader i förväg och började planera sin resa. Tyvärr, en vecka före avresedatumet, fick den unga kvinnan en jobbig begäran.

"Jag blev kallad till min chefs kontor, som plötsligt bad mig att ge upp min lediga vecka för att ge den till en kollega till mig - berättar Evie - Orsaken till detta? Hon ville ta med sina barn till Disney World under veckan då jag inte skulle ha varit på jobbet".

Utan att tänka för mycket på saken, återvände vår huvudperson till arbetet och pratade med Karen.

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Fram till det ögonblicket hade det inte funnits några problem mellan dem och arbetsförhållandet hade alltid gått bra, men det här förändrade det. "När jag sa nej tog hon väldigt illa upp - berättar kvinnan - hon kallade mig självisk, hon sa till mig att hon var fel och att jag inte förstod hennes begäran bara för att jag inte hade barn. Jag tror inte att det har något med saken att göra, jag tycker bara att det är rätt att respektera allas planer, utan att ställa sista minuten krav på någon annan”.

Många har ställt sig på hennes sida i kommentarerna. Även många föräldrar höll med henne och kritiserade hennes kollega för att ha ställt detta olämpliga krav och för att hon plötsligt bett henne att ändra något som hon planerade sedan flera månader tillbaka, trots att hon visste det. I livet som i arbetet bör man alltid respektera andra och ta hänsyn till andras behov, utan att tro att ens egna är mer viktiga.

Hur skulle du ha agerat om du hade varit i hennes situation?

Advertisement