En servitris visar vad hon tjänat de senaste 6 veckorna på jobbet: Bara 0,01 dollar på lönechecken

sofia

04 December 2022

En servitris visar vad hon tjänat de senaste 6 veckorna på jobbet: Bara 0,01 dollar på lönechecken
Advertisement

Alla arbeten har sin värdighet och bör få rättvis och rimlig ersättning i proportion till det utförda arbetet och tillräcklig för att garantera arbetstagaren och dennes familj ett anständigt liv. Tyvärr är det dock inte så och, särskilt i vissa länder, verkar det som om verkligheten ligger väldigt långt ifrån detta enkla koncept. Tänk bara till exempel på de som jobbar som servitörer i USA: lönerna är så låga att de flesta förlitar sig enbart på dricks från kunderna. Det är därför inte förvånande att dricks i dessa fall är obligatoriskt. I vilket fall som helst, trots att hon känner till "spelets regler", kan vittnesmålet från denna unga servitris som under 6 veckors arbete tjänade 1 cent inte undgå att förvåna.

via TikTok / lvndsmac

Advertisement

TikTok / lvndsmac

Den unga huvudpersonen i denna berättelse heter Liny, en 25-årig servitris som skapade rubriker om sig själv och löneläget i Usa på TikTok. Faktum är att Liny delade med sig av sin senaste lönecheck på nätet, motsvarande de 6 veckor hon arbetade som servitris på en klubb. Siffran på lönechecken talar för sig själv: den unga kvinnan tjänade totalt 0,01 dollar. Hur är detta möjligt? Tyvärr är detta ett paradoxalt fall som inte är särskilt ovanligt i USA. Lönen Liny visar på sin lönecheck är hennes nettolön efter skatt: Den federala minimilönen för anställda med dricks är 2,13 USD i timmen, men i delstaten Tennessee dras federala skatter för sociala tjänster direkt från lönen. Detta förklarar hur Liny bara tjänade 1 cent.

TikTok / lvndsmac

Vi vet inte hur mycket dricks den unga kvinnan fick under dessa sex veckors arbete, men för att leva med värdighet bör dricksen motsvara minst en fast månadslön. Även om det i USA är obligatoriskt att ge dricks till servitören som serverar bordet, verkar det verkligen absurt att behöva förlita sig enbart på detta. Många användare stöttade Liny: "När någon tar din beställning och kommer med din mat, erbjuder de en service och om de gör det på ett bra sätt varför inte ge dem dricks?" och en annan användare skrev: "Om du inte kan ge servitören extra pengar, gå till McDonald's." Andra användare är däremot oense om kundens "ansvar": "Jag har redan mina räkningar att betala, jag har inte råd att betala dina också", och återigen: "Kritisera företagen du jobbar för, inte kunderna".

Vad tycker du om saken?

Advertisement