En lärare visar konstnärens Michelangelos David för sina elever och få sparken

av sofia

30 Mars 2023

En lärare visar konstnärens Michelangelos David för sina elever och få sparken
Advertisement

Barns utbildning är en grundläggande princip som vårt samhälle bygger på. De är morgondagens hopp och det är mycket viktigt att de får en ordentlig förberedelse. Det är därför viktigt att barn lär sig vikten av värderingar redan från tidig ålder, samt att de fostras på bästa möjliga sätt. Träning är lika viktigt som utbildning och det är ingen slump att vi börjar gå i skolan redan i tidig ålder. Att försöka ge barn en rik och heltäckande kulturell bakgrund är ingen enkel bedrift och ämnena som ska undervisas är många och antalet viktiga koncept som bör förmedlas är oändligt.

Huvudpersonen i den här historien som var inblandad i en verklig mediaskandal vet något om det.

via Mirror

Advertisement
Hope Carrasquilla/Twitter

Hope Carrasquilla/Twitter

Hope Carrasquilla är lärare vid Classical School i Tallahassee, Florida. Eller snarare, var hon det. Kvinnan, som också var rektor för institutet, fick sparken på plats anklagad för att ha visat sina mycket unga elever något obscent.

Läraren hade gett en lektion om renässansen och vid det tillfället hade hon visat sina elever den berömda skulpturen av David av Michelangelo. Vissa föräldrar tog det inte alls bra: "En mamma tyckte att David var för vulgär eftersom statyn verkar 'naken', en annan förälder sa att deras dotter kände sig väldigt obekväm under den lektionen. Jag förstår inte hur konst kan ses på det sättet. I skolan studerar vi också skapelsen av Adam, men om du 'klär honom' berättar du historien felaktigt" - förklarade den chockade Hope.

Men kvinnan erkände också att hon delvis var skyldig.

Advertisement
Wallpaperflare - Not the actual photo

Wallpaperflare - Not the actual photo

På institutet finns en strikt regel: föräldrarna till eleverna ska informeras 72 timmar före lektionerna som handlar om "känsliga" ämnen som kan anses vara "störande". "Vanligtvis har jourhavande lärare till uppgift att skicka ett varningsbrev till föräldrarna, förra året skickades det och det var inga särskilda problem. Vi meddelar till exempel när vi ska ta itu med ämnen som livscykeln för djur och 'mänsklig fortplantning', men den här gången hade det uppstått ett problem. Brevet hade sammanställts och skickats till sekretariatet, här gick det tyvärr förlorat och därför blev föräldrarna inte underrättade om vad renässansens konstnärliga program innehöll." tillade läraren.

Nyheten spreds snabbt runt om i världen och lämnade många människor förskräckta, i synnerhet var både direktören för Galleria dell'Accademia i Florens (Italien) och borgmästaren i Florens Dario Nardella chockade. Den senare ville hylla Hope med ett erkännande å stadens vägnar och bjöd in henne, hennes elever och till och med skolstyrelsen som sparkade kvinnan, att se skulpturen av David live för att visa dess "renhet". "Konst är civilisation och den som lär ut den förtjänar respekt", säger myndigheten på sociala medier.

En unik historia som lämnar mycket att tänka på, eller vad tycker du?

Advertisement