En mamma kräver att hennes 10-årig son ska kunna laga mat: "Hans fru ska inte behöva för det åt honom"

av sofia

03 April 2023

En mamma kräver att hennes 10-årig son ska kunna laga mat: "Hans fru ska inte behöva för det åt honom"
Advertisement

Under de senaste decennierna har mänskligheten gjort enorma framsteg.  Tekniken har utvecklats exponentiellt och seder och traditioner har också genomgått betydande förändringar. En gång i tiden var det mer vanligt att associera vissa roller till ett kön hellre än det andra. Utan att vilja återskapa ålderdomliga tider då män arbetade och kvinnor "stannade hemma", behöver vi bara tänka på till exempel den vanliga övertygelsen att män var de enda som kunde göra en militär karriär eller att kvinnor var de mest lämpade att vara barnskötare och det här var inte så länge sedan.

Så är det inte längre idag och denna mamma ville genast klargöra detta för sitt barn.

via Sjrp.temmais

Advertisement

Renée Rodrigues är en brasiliansk mamma, men även en stark förespråkare för jämställdhet. Hon har uppfostrat sitt barn, 10-åriga Enzo, redan från när han var liten till att bli så självständig som möjligt.

Hon har bland annat lärt honom grunden för matlagning under sin sons uppväxt: "Redan vid 3 års ålder förberedde han sin egen mjölk, han visste hur man knäcker ett ägg och separerar äggulan från äggvitan, han delade upp ingredienserna och lärde sig att dosera. Jag tror att det är livsviktigt att han vet hur man beter sig i köket inte bara för sin egen skull, utan också för att han ska kunna laga hälsosam mat" - förklarar kvinnan.

Renée är nutritionist och vistas ofta i restaurangbranschen av arbetsskäl. Hennes son berättade hur det var att växa upp med alla dessa kulinariska stimulanser.

Advertisement

"Långsamt lärde jag mig att hantera redskap på ett säkert sätt, att förbereda små saker och att dekorera mina rätter. Min mamma fanns alltid nära mig, men hon gav mig möjligheten att "smutsa ner händerna" - berättar lille Enzo. Pojken verkar älska matlagningsvärlden och har redan anmärkningsvärda färdigheter. Han kan förbereda rätter baserade på kyckling, broccoli med bechamel, profiteroles, feijoada, parpadelle alla bolognese och brigadeiro. Hans favoriträtt genom tiderna är dock omelett med bananer.

Renée råder alla föräldrar att låta sina barn "utforska" mat och matlagning, speciellt hälsosam mat. "Presentera hälsosam mat på olika sätt och i olika former: en dag rå, en dag stekt, en dag skuren i stavar, en annan dag skivad, men ge dina barn fri tillgång så att de kan smaka och upptäcka vad de gillar".

Kort sagt, köket är inte längre en värld som bara tillhör det kvinnliga könet och det får faktiskt mer och mer uppmärksamhet även från den manliga befolkningen och Enzo är ett värdigt bevis på detta. Vad tycker du om den kulinariska utbildningen som denna mamma ger sin son?

Advertisement