En mamma vill ge sitt barn sin före detta pojkväns efternamn även om det inte är han som är pappan, varför göra ett sådant val?

av sofia

02 Maj 2024

Advertisement

Inte alla relationer utvecklas som vi önskar. Ibland uppstår det problem längs vägen, missförstånd och meningsskiljaktigheter som resulterar i att två personer går skilda vägar, även om det fanns starka känslor mellan dem. Sådana situationer kan inträffa inte bara mellan två personer när man är ett par, utan även när en bebis är på väg.

Advertisement

Kan en relation ta slut på grund av en graviditet?

Pixabay

När en kärleksrelation tar slut, och man inte känner att man kan gå vidare eller fortsätta tillsammans, spelar inget någon roll, inte ens en graviditet som kan fördröja något som redan är över. Ibland kan just det faktum att man väntar barn orsaka diskussion och gräl, vilket leder till att två personer går skilda vägar. Det är inte ovanligt att höra om par som inte är överens om hur de ska hantera sina barn och som hamnar i sådana allvarliga konflikter att de väljer att avsluta förhållandet. Det var i en sådan situation som kvinnan, som är huvudpersonen i denna historia, befann sig, vilket fick henne att fundera över vilket efternamn hon skulle ge sitt kommande barn.

På Reddit delade den blivande mamman med sig av hur hennes förhållande tog slut på grund av graviditeten. Hennes pojkvän – numera ex – som inte ville ha barn, hade gjort en vasektomi, men mot alla odds blev hans partner gravid. Mannens reaktion på graviditetsbeskedet var allt annat än positiv som författaren av inlägget uttryckte det: "Han försökte övertyga mig att göra abort, men jag vägrade. Han blockade mig sedan och försvann ur mitt liv."

Således blev hon ensam kvar, med en dotter som redan var beroende av henne och ett annat barn på väg.

Advertisement

En mammas dilemma...

Greyerbaby/Needpix

Utmaningarna för en ensamstående mamma är många, och de som har en partner är kanske inte medvetna om hur lyckligt lottade de egentligen är. Kvinnans oro gällde också vilket efternamn hon skulle ge sitt kommande barn. "Jag är skild och behöll min exmakes efternamn, som också är vår dotters efternamn, så jag återtog inte mitt flicknamn. Nu när jag väntar mitt andra barn vill jag ge honom mitt nuvarande efternamn, som är detsamma som min exmakes. Jag tänker inte involvera honom, men är det fel av mig att ens överväga att ge barnet detta namn, trots att han inte är pappan?" frågade kvinnan.

Det var ett dilemma som skapade förvirring hos den blivande mamman, som beslutade att söka råd på nätet. Hennes ex-pojkvän som är barnets biologiska pappa ville inte erkänna faderskapet, och hon övervägde att ge barnet sitt exmakes efternamn, trots att han inte var barnets pappa: var det en osund eller förståelig tanke?

Det dröjde inte länge förrän användarnas svar kom.

Varför ge barnet sin före detta mans namn även om han inte är pappan?

Det är verkligen en komplicerad fråga där en utomståendes åsikt kanske inte ger någon större hjälp. När människor fick höra den blivande mammans önskan, delade de med sig av sina synpunkter. Vissa ansåg att valet var lite ovanligt, medan andra, efter att ha övervägt situationen, tyckte att det var fullständigt rimligt att fatta ett sådant beslut. Vår huvudperson hade behållt sitt namn som gift, som var en del av hennes identitet, och ville att hennes andra barn också skulle bära det. "Det är också ditt namn, och det är inte fel att använda det," skrev någon i en kommentar, "Jag tycker att du borde oroa dig mindre över ditt val."

Denna åsikt delades av många som menade att kvinnan inte hade valt vilket efternamn som helst, utan ville använda det hon hade haft i flera år: varför skulle hon tveka? Kanske kunde hon, som hon själv övervägt, ha informerat sin före detta make om beslutet, men det var absolut inte ett krav.

Vad tycker du?

Source:

Reddit

Advertisement