Den här fotomodellen och nyblivna mamman visar upp sitt barn som sover i en taditionell inuitvagga, rätt eller fel?

av sofia

28 Mars 2024

Den här fotomodellen och nyblivna mamman visar upp sitt barn som sover i en taditionell inuitvagga, rätt eller fel?
Advertisement

Traditioner är en underbar sak, varje befolkning har olika sådana och det är en viktig del av arvet att föra dem vidare från generation till generation. Men är det alltid rätt att göra det, särskilt om dessa gäller barn och deras uppväxt? Frågan uppstår från det val som en mamma gjorde angående hur hennes lilla son sover. Låt oss förklara närmare.

Advertisement

En inuitmammas val

En inuitmammas val

@willow.allen/Instagram

Willow Allen är en 25-årig kanadensisk modell, tillhörande inuitkulturen som i en video som lades upp på hennes Instagramkonto visade det traditionella sättet på vilket hon föredrar att låta sitt barn sova. Inuitkulturen utvecklas i Nordamerika och är mycket fri när det gäller organisationen av befolkningen, i hanteringen av sociala grupper och även i uppfostran av barn. Barnen kontrolleras, men är också mycket fria att experimentera och själva reglera sitt beteende.

För inuiterna, liksom för många andra kulturer, är traditioner mycket viktiga, precis som olika seder kopplade till den också är grundläggande. En av dessa är sättet på vilket nya föräldrar låter sina barn sova och den speciella upphängda vaggan där de placeras. Det är just detta som modellen valde att dela i den korta videon som fick många kommentarer.

Advertisement

Den traditionella inuitvaggan

Den traditionella inuitvaggan

@willow.allen/Instagram

Vaggan i fråga består som modellen förklarar av en mjuk filt fäst med två trästöd. Dessa är basen till vilken två rep är knutna som, från den ena sidan till den andra av rummet där den är placerad, fixerar den lilla hängmattan på väggarna så att den kan hängas upp. Kvinnan och hennes man bestämde sig för att placera vaggan ovanför sin dubbelsäng, så att lilla August alltid kunde vara vid deras sida.

Denna omslutande, bekväma och varma säng tillhör den gamla traditionen och kvinnan hade också sovit på det sättet som barn. Från år till år har därför denna arktiska befolknings kultur förts vidare och många användare har haft positiva åsikter om saken, men en person skrev dock en kommentar där den sa: "Jag trodde att många mammor skulle bli chockade och skulle kritisera valet på grund av diskussionen om sömnsäkerhet, men det blev inte så och det är bedårande."

Men det kvarstår fortfarande en del tvivel om hennes beslut: är det säkert eller inte?

Hur rekommenderar experterna att man låter sina barn sova?

Det finns många studier angående säkerheten för sömn för små bebisar. Det är inte sällan vi hör talas om barn som till exempel dör av så kallad plötslig spädbarnsdöd. För att försöka skydda deras välbefinnande har mycket forskning fokuserat på ämnet och man har nått slutsatsen att under de första månaderna av livet är den idealiska positionen för bebisar att ligga på rygg och med ansiktet uppåt. Detta gör att eventuella uppstötningar kan rinna tillbaka, vilket minskar risken för kvävning.

Alltså inte på sidan, inte ens på mage, utan ryggläge verkar vara idealiskt för bebisar. I det här fallet ligger August i denna position, men kommer han att kunna behålla den under hela sömnfasen? Han ligger inte på en plan yta som experterna rekommenderar, och detta kan skapa tvivel om huruvida det är rätt lösning för barnet. Men hans mamma verkar säker på vad hon gör. Erfarenheterna från hennes folk har vittnat om att detta är rätt sätt för inuitbarn att sova på och hon har inte för avsikt att överge traditionen.

Vad tycker du om det här?

Advertisement