Hon hjälper sin synskadade dotter att plugga och ta examen och får ett otroligt erkännande

av sofia

30 April 2023

Hon hjälper sin synskadade dotter att plugga och ta examen och får ett otroligt erkännande
Advertisement

Det finns ingenting i världen som en mamma inte är villig att göra för sina barn då det är en ovillkorlig och tidlös kärlek. De flesta mammor är redo att gå bortom betydelsen av orden "moderskap" och "föräldraskap" genom att alltid sätta sina barn först.

Ett slående exempel på denna typ av kärlek är Havva Kul, mamma till Berru Merve Kul, som bor i Kocaeli i Turkiet. Flickan är blind, men hon lyckades slutföra sina universitetsstudier vid Juridiska fakulteten vid Sakarya University tack vare sin mammas hjälp.

via BBC

Advertisement

Under sina fyra år av juridikstudier läste Havva sin dotters texter högt och hjälpte henne att göra läxorna och följa lektionerna. Universitetet har därför beslutat att belöna mamman för hennes oöverträffade stöd. Berru Merves synnedsättning krävde ett annat förhållningssätt till lärande, men Havva gav aldrig upp. Hon läste inte bara läsmaterialet och proven i punktskrift eller ljudkällorna, utan försökte också förklara varje begrepp för sin dotter så att hon kunde förstå det till fullo.

Även om många skolor och universitet är utrustade med teknik och utbildningssystem för blinda har inte alla råd och Havva har agerat som sin dotters "personliga handledare" för att hjälpa henne att slutföra hennes studier.

Advertisement

Trots sin synnedsättning tog Berru Merve en juristexamen vid 22 års ålder, en prestation som hade ansetts omöjlig för henne. Sakarya University ville fira denna framgång och bjöd upp både Berru Merve och hennes mamma på scenen under examensceremonin.

Professor Mahmut Bilen, dekanus vid Juridiska fakulteten, berömde Havva för hennes engagemang att stödja sin dotter på alla möjliga sätt. Professor Bilen överlämnade sedan examensbeviset till Berru Merve för hennes studier. Kort därefter delade han dock ut en hedersexamen till Havva, på uppdrag av hela universitetet som en belöning för deras otroliga samarbete.

Denna kvinna är det levande exemplet på hur en mammas kärlek och engagemang kan övervinna alla hinder, oavsett svårighetsgrad.

Advertisement