En tjej går emot sin pappas vilja och gifter sig med en färgad man och 60 år senare är de fortfarande tillsammans

av sofia

14 Mars 2023

En tjej går emot sin pappas vilja och gifter sig med en färgad man och 60 år senare är de fortfarande tillsammans
Advertisement

Kärlek, äktenskap och familj är begrepp som mer eller mindre direkt är en del av alla människors liv. Idag är vi dock vana vid att se på dessa saker ur en modern synvinkel, baserad på fri vilja. Men det har inte alltid varit så här, tänk till exempel på alla de äktenskap som "arrangerades" i det förflutna, på de som tvingades gifta sig enbart för att underlätta för två familjer eller till och med på de förbjudna kärlekarna eftersom de två personerna kom från familjer som anammade olika religiösa eller politiska övertygelser.

Kort sagt, många saker som tas för givet idag har inte alltid kunnat tas för givet och då och då skulle det vara bra att komma ihåg det, kanske genom att vända blicken mot det förflutna. Dagens berättelse är tänkt som en påminnelse av de kulturella framsteg som har gjorts hittills.

Advertisement

On #lovingday remember Perez v. Sharp, the 1948 Supreme Court of California case in which the court held by a 4–3...

Pubblicato da Women's March California su Giovedì 11 giugno 2020

Women's March California/ Facebook

Leon Watson och Rosina Rodriquez spelar huvudrollerna i denna intressanta berättelse. Han var en del av marinkåren från Mississippi, hon växte upp i Mexiko. De gillade varandra direkt och hade utvecklat ett starkt band med varandra. Allt gick väldigt bra och det verkar inte vara något konstigt än så länge, eller hur? Problemet är att hon var en vithyad kvinna, medan han var en mörkhyad man. Och om du tycker att detta inte heller är ett anmärkningsvärt faktum, beror det på att du inte vet att den här historien går tillbaka till 1949, en ganska känslig historisk period ur vissa synvinklar.

Kärleksparet hade redan ett svårt liv från sin första dejt. De hade gått på bio och bara det faktum att de satt bredvid varandra i rummet hade väckt stark kontrovers och chockerat de närvarande. Det här var bara en av de många jobbiga händelserna som ägde rum under deras förhållande. Till detta kunde de lägga till människor på gatan som pekade på dem, förolämpade dem och dömde dem varje gång paret visade sig offentligt tillsammans. Stoppade allt detta dem?

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Självklart inte! Paret hade helt enkelt lärt sig vilka platser och människor som förtjänade att besökas. Efter ett års förlovning bad Leon Rosina att gifta sig med honom och hon sa ja utan att tveka. När beskedet om äktenskapsförslaget nådde Rosinas far reste han över hela New Mexico för att personligen försöka avråda henne.

Kärleken vann och 1950 gifte sig paret i Oakland, Kalifornien och inte ens denna händelse var enkel. Äktenskap mellan olika raser hade legaliserats i delstaten bara några år tidigare, 1943. Lagen stod därför på deras sida, men de de flesta människorhade fortfarande en mycket negativ inställning till tanken. När paret flyttade in i sitt nya hem var det flera familjer som valde att lämna grannskapet för att inte ha det nygifta paret som grannar.

Paret var tvungna att leva med den oro som folk kände när de såg dem tillsammans, Rosina var till och med rädd för att prata om sitt äktenskap med en svart man på jobbet, rädd för att nyheten skulle ge henne sparken. Men en dag, av ren nödvändighet, tvingades kvinnan på grund av vissa omständigheter släppa in sin chef i huset och sanningen kom fram. Till parets stora förvåning hände dock ingenting: Rosina behöll sin plats på arbetet och ingen på jobbet pratade illa om henne. 60 år har gått sedan dess och paret är fortfarande mer enade än någonsin!

Men den här historien påminner oss om att det finns naturliga krafter, såsom kärlek, som inte kan styras av någon lag, sed eller tro som påtvingats av människan. Vad tycker du om denna starka berättelse?

Advertisement