En passagerare känner sig dålig under en 10 timmar lång flygresa, men en läkare ombord lyckas hålla honom vid liv fram till landning

av sofia

17 Januari 2023

En passagerare känner sig dålig under en 10 timmar lång flygresa, men en läkare ombord lyckas hålla honom vid liv fram till landning
Advertisement

Att resa med flyg är ofta lugnt och till och med lite tråkigt, speciellt om det är långa sträckor. Det är faktiskt inte så trevligt att sitta stilla i en massa timmar på en stol och stirra på molnen, men som tur är kan du titta på film eller läsa böcker medan du väntar på att komma fram till din destination. Ett flyg från London till Indien förvandlades dock till en mycket, mycket händelserik resa. Dr Vishwaraj Vemala - en hepatologkonsult vid universitetssjukhuset i Birmingham i England - räddade mirakulöst livet på en passagerare som var nära döden två gånger under resan, som varade i nästan tio timmar.

via BBC

Advertisement

Dr Vemala flög från Storbritannien till Indien för att följa sin mamma tillbaka till deras hemstad Bangalore när besättningen på Flight AI128 på började ett frenetiskt sökande efter en läkare. En 43-årig passagerare utan tidigare medicinskt tillstånd hade fallit till marken under resans gång på grund av hjärtstopp. Dr Vemala ingrep omedelbart och försökte återuppliva honom i ungefär en timme: "Jag frågade besättningen om de hade några mediciner. Lyckligtvis hade de ett akutpaket som, till min stora förvåning, innehöll mediciner för återupplivning och andra livsnödvändiga åtgärder", sa han.

Besättningen försåg läkaren med syrgas och en automatisk extern defibrillator, medan andra passagerare ombord erbjöd en pulsmätare, blodtrycksmaskin och glukosmätare för att övervaka patientens vitala tecken. Efter den ansträngande återupplivningen återfick 43-åringen medvetandet och började tala, men fick kort därefter hjärtstillestånd igen: "Han var utan puls och utan ordentligt blodtryck i nästan två timmar av flygningen. Tillsammans med besättningen försökte vi hålla honom vid liv i fem timmar totalt", fortsatte läkaren.

Advertisement
Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

Med tanke på passagerarens instabila tillstånd försökte Dr Vemala och piloten be om tillåtelse att landa på närmaste flygplats i Pakistan, men utan resultat. Istället lyckades de landa på Mumbais flygplats i Indien och hittade också ett medicinskt team redo att ta hans om 43-åringen på marken. "Det var extremt läskigt för oss alla. Vi andades en lättnadens suck när vi fick veta att vi kunde landa i Mumbai. När vi landade hade passageraren återupplivats och kunde prata med mig. Jag insisterade dock på att han skulle föras till sjukhus för att bli kontrollerad", säger Dr Vemala.

För Dr Vemala var det första gången han behandlade en patient med hjärtstillestånd i en sèdan ovanlig situation: "Som hepatolog behandlar jag extremt sjuka patienter och patienter som har genomgått en levertransplantation, men jag tror inte att jag någonsin har behandlat ett hjärtstopp under mitt arbete. Självklart var det under min läkarutbildning något jag redan hade råkat ut för, men aldrig på 12 000 meters höjd!". Det var också första gången som hans mamma såg honom arbeta och kvinnan grät tårar av stolthet över att se sin sons skicklighet.

Passageraren fördes till sjukhus i Mumbai och lades in efter det att Dr Vemala försett sjukhuspersonalen med detaljerade anteckningar: "Patienten tackade mig med tårar i ögonen. Han sa till mig: 'Jag står dig för alltid i tacksamhetsskuld för att du räddade mitt liv'. Det var verkligen ett ögonblick som jag kommer att minnas för resten av mitt liv", kommenterade han.

Vad ska man säga, läkare är verkligen vår tids hjältar!

Advertisement