"Jag duschar bara var tionde dag och luktar inte illa" användarna kritiserar henne för hennes personliga hygien

av sofia

27 Juli 2022

"Jag duschar bara var tionde dag och luktar inte illa" användarna kritiserar henne för hennes personliga hygien
Advertisement

Personlig hygien är en viktig aspekt av vårt vardagliga liv, avgörande för kroppsvård och förebyggande av infektionssjukdomar. Att tvätta sig regelbundet är en nödvändighet som de flesta känner både under vintern och på sommaren, även om antalet duschar under veckan eller under dagen på sommaren lätt kan öka. 23-åriga Aydan Jane verkar dock inte vara av denna åsikt: den unga kvinnan har talat om för världen att det för henne till och med går 10 dagar mellan en dusch och en annan. Tiktokern har på grund av detta val fått reaktioner både av beundran och avsky bland sina anhängare på samma gång. Å andra sidan är det ju kanske inte helt vanligt att bara tvätta sig var 10:e dag.

via TikTok / aydan_jane

TikTok / aydan_jane

TikTok / aydan_jane

Aydan försäkrar att hennes hygienrutin inte alls påverkar hennes hälsa och framför allt säger hon själv att hon inte luktar illa. Det är fortfarande svårt att tro att någon kan vara parfymerad även efter två eller tre dagar utan att ha tvättat sig, särskilt på sommaren, men den unga kvinnan förblir av denna åsikt. "Jag är ett levande bevis på att man inte behöver bada ofta för att må bra och se bra ut", sa Aydan i sin mest sedda video någonsin.

Naturligtvis kände sig många användare förvirrade och det rådde ingen brist på kritik bland kommentarerna: många frågade henne om hon inte luktade illa de dagar då hon inte tvättade sig, men tjejen förklarade att detta problem faktiskt inte uppstod. De flesta användare har dock föreslagit att hon borde tvätta sig oftare, särskilt på sommaren, då man lättare svettas och dålig hygien lättare kan leda till infektionssjukdomar i huden och även andra platser på kroppen.

Advertisement
TikTok / aydan_jane

TikTok / aydan_jane

Bland faktorerna som driver den här unga kvinnan att tvätta sig sällan finner vi framförallt den miljömässiga: "Jag skulle säga att det är bättre för miljön om vi duschar mindre eftersom vatten är en värdefull resurs". Även om många håller med henne i ämnet är det fortfarande väldigt svårt att acceptera att vara "smutsig" i mer än ett dygn. Aydans hygienvanor förändras inte ens under dagarna då hon har mens: "Din mens gör dig inte smutsig. Din mens är inte smutsig", sa den unga kvinnan med övertygelse.

Utöver personliga åsikter avråder hudläkare från att inte duscha under långa perioder, på grund av alla bakterier och gifter som samlas på huden. Att svettas är i själva verket ett naturligt sätt att eliminera gifter, men det är viktigt att skölja av det efteråt: att låta svetten ligga kvar på huden för länge kan leda till uppkomsten av follikulit och andra hudinfektioner. Kom också ihåg att bakterierna som orsakar dålig kroppslukt går hand i hand med de som kan orsaka infektioner och detta borde vara ett tillräckligt gott skäl till att ta en dusch när du börjar lukta!

Advertisement