Ett brudpar använder pengarna som de skulle ha spenderat på sitt bröllop till att bygga en skola för afrikanska barn

av sofia

18 Juli 2022

Ett brudpar använder pengarna som de skulle ha spenderat på sitt bröllop till att bygga en skola för afrikanska barn
Advertisement

När Taina Pessoa och Renato Marques, båda ursprungligen från Brasilien, bestämde sig för att gifta sig började de ägna sig åt alla förberedelser för ett traditionellt bröllop: kyrkan, gästerna, mottagningen, smekmånaden, kläderna, etc. Med tiden insåg de dock vilka enorma summor pengar de skulle behöva spendera på bröllopet och tyckte att det var galenskap: de valde därför att ställa in evenemanget och använda pengarna till att hjälpa behövande människor.

via Campanhadobem

Taina och Renato använde pengarna de hade sparat till sitt bröllop till ett humanitärt projekt för att bygga en skola i den moçambikiska byn Matuba i Afrika. Målet var att dra in 40 000 euro för att bygga en skola som kan ta emot 300 barn. Idén kom som ett resultat av ett volontäruppdrag från den humanitära organisationen Fraternity Without Borders (FSF) i Moçambique där paret hade bestämt sig för att delta. Paret tillbringade en vecka i Afrika och påverkades starkt av vad de såg i det landet.

"Det förändrade vår syn på livet", kommenterade Renato. "Det är en stor kulturchock. Lokalbefolkningen är tacksamma för det lilla de har. Jag har träffat gamla människor som aldrig har legat i en säng. Ändå sjunger de, dansar, delar med sig, respekterar och är hoppfulla". Tillståndet som en byggnad som användes som skola för invånarna i Matuba var i chockade paret: "Väggen var gjord av plywood, alla möblerna var trasiga, det fanns inget badrum, ingen elektricitet, ingen struktur", berättar de. Därifrån kom idén att använda bröllopsbudgeten för att hjälpa lokalbefolkningen, tillsammans med att lansera en insamling med deras berättelse för att inspirera andra människor till att göra detsamma.

Advertisement

"Vi kunde inte glädjas åt att fira ett dyrt bröllop efter att ha insett att vi med samma summa kunde förändra tusentals barns öde", sa Taina. I slutändan är paret fortfarande gifta och hade en intim och ganska enkel ceremoni. De gjorde inga önskelistor utan bad gästerna att skänka pengarna de skulle ha lagt på dem till välgörenhetsprojektet. På så sätt kunde gästerna också bidra till projektet i Afrika.

Människor på nätet gillade initiativet så pass mycket att bröllopsparet även efter bröllopet fortsatte att ta emot donationer från personer som valde att bidra ekonomiskt till det ädla projektet. I en värld där det verkar ha blivit nästan "nödvändigt" att organisera stora och ståtliga bröllop, kan detta pars initiativ inte undgå att sticka ut.

Advertisement