Ett brudpar ber alla sina gäster om en mycket speciell bröllopsgåva

av sofia

06 Juni 2023

Ett brudpar ber alla sina gäster om en mycket speciell bröllopsgåva
Advertisement

Bröllopet är ett viktigt ögonblick för många par: det är en dag då du bestämmer dig för att tillbringa resten av ditt liv med personen du älskar och därför vill du att evenemanget ska vara perfekt i alla avseenden, från ceremonin till festen.

Detta innebär följaktligen ganska höga kostnader, men många är villiga att spendera mycket pengar för att göra den dagen oförglömlig. Ett nygift par har dock valt att fira sin förening på ett ganska ovanligt sätt och även involverat gästerna i deras projekt. Det här är deras speciella historia.

via Campanhadobem

Advertisement

När Renato Marques och Taina Pessoa, båda bosatta i Brasilien, nyligen bestämde sig för att gifta sig började de två planera alla stadier av ett konventionellt bröllop: ceremonin i kyrkan, gästerna, festen, smekmånaden, kläderna och så vidare. Men med tiden blev de medvetna om de enorma summor pengar de skulle behöva spendera på firandet och ansåg att dessa kostnader egentligen var rent vansinne. Som ett resultat bestämde de sig för att förminska evenemanget och spendera sina pengar på ett annat sätt.

Taina och Renato har använt sina bröllopsbesparingar för att stödja ett humanitärt projekt: byggandet av en skola i byn Matuba i Moçambique, Afrika.

Målet var att samla in 40 000 euro för en byggnad som kunde ta emot 300 barn. Idén föddes under ett volontäruppdrag från den humanitära organisationen Fraternità Senza Frontiere (FSF) där paret hade bestämt sig för att delta. Under sin vecka i Afrika var de två djupt imponerade av vad de hade sett i landet.

Advertisement

"Vårt perspektiv på livet har förändrats," säger Renato. "Det var en riktig kulturchock. Lokalbefolkningen är tacksamma för de få saker de har. Jag såg äldre människor som aldrig hade sovit i en säng förut. Men där sjunger, dansar, delar, respekterar och hoppas alla. De är en symbol för hopp", tillade han.

Det dåliga skicket på byggnaden som användes som skola för invånarna i Matuba skakade djupt paret: "Väggarna var gjorda av plywood, alla möblerna var trasiga, det fanns inte ens ett badrum eller elektricitet, och strukturen var linte lämplig för den användningen" minns de. Därifrån föddes idén att använda bröllopsbudgeten för att hjälpa invånarna, samt för att starta en insamlingskampanj för att inspirera andra människor att göra detsamma.

"Våra hjärtan kunde inte glädjas åt att fira ett dyrt bröllop när vi visste att vi för samma summa kunde förändra hundratals barns öde", förklarar Taina. Så småningom gifte sig paret under en enkel och blygsam ceremoni.

Bruden och brudgummen upprättade en bröllopslista, men bad gästerna att skänka det belopp de skulle ha spenderat på dem till välgörenhetsprojektet. På så sätt bidrog även gästerna till projektet i Afrika. Initiativet togs emot med stor entusiasm bland människor på nätet, så pass mycket att paret även efter bröllopet har fortsatt att ta emot donationer från personer som valt att bidra till denna ädla sak.

I en värld där påkostade bröllop verkar vara nödvändiga, framstår detta pars initiativ som en extraordinär gest.

Advertisement