En kvinna föder barn på ett flyg till Hawai: "Jag visste inte ens om att jag var gravid"

av sofia

08 Juli 2022

En kvinna föder barn på ett flyg till Hawai: "Jag visste inte ens om att jag var gravid"
Advertisement

Livet tvingar oss att möta en oändlig rad oväntade händelser, men ibland är dessa händelser så extraordinära att de blir oförglömliga. Historien vi ska berätta har som huvudperson en "omedveten" mamma, en läkare och tre sjuksköterskor på semester. Ingen av dem skulle någonsin ha förväntat sig att behöva en mycket speciell situation, särskilt på en så hög höjd. De baefann sig nämligen ombord på ett Delta Airlines flygplan som kom från Salt Lake City och var på väg till Hawaii. Mitt under resan började Lavinia "Lavi" Mounga må dåligt, så hon gick till toaletten.

via People

"Jag fick kramp och gick på toaletten", avslöjade Lavinia, "sedan svimmade jag av ett tag." Under tiden såg de tre NICU-sjuksköterskorna fram emot semestern för att hedra Mimi Ho på hennes 28-årsdag: hon och hennes kollegor på North Kansas City Hospital, Amanda Beeding, 45, och Lani Bamfield, 26. De var på en kvinnoresa till Hawaii för att fira tillsammans. Plötsligt hörde de någon ropa: "Hjälp! Vi behöver en läkare!". Det var Lavinias svägerska som hade sett den unga kvinnan kollapsa och plötsligt börja föda barn.

Med hjälp av Dr. Dale Glenn, en husläkare från Hawaii Pacific Health som var på väg hem efter att ha besökt familjen, vidtog gruppen alla nödvändiga åtgärder för att rädda kvinnan och lilla Raymond, som föddes vid bara 29 veckor. Eftersom han var för tidigt född behövde han genast allt stöd han kunde få: så planets besättning och passagerare började arbeta tillsammans för att se till att allt gick bra.

"De två största fienderna för ett för tidigt fött barn är brist på syre och en snabb nedkylning, eftersom mycket små barn inte kan reglera sin temperatur. Så flygvärdinnorna kom till oss ​​med varma vattenflaskor som vi använde för att hjälpa honom att hålla värmen. Varje passagerare på flyget hjälpte oss", sa Dr Glenn.

Advertisement

Teamet använde skosnören för att knyta och klippa navelsträngen. De gjorde sedan flaskvärmare av flaskor i mikrovågsugnen och använde en Apple Watch för att mäta Raymonds puls under de återstående tre timmarna av flygresan. Det konstigaste i hela den här historien är att mamma inte hade en aning om att hon var gravid: hon hade haft en så kallad "kryptisk graviditet", alltså utan några symptom eller ledtrådar som skulle få henne att tro att hon väntade barn.

Efter den första chocken om hur hon skulle informera sin familj och framför allt barnets pappa, exploderade Lavinia av glädje över den oväntade, men mycket välkomna överraskningen och även barnets pappa uttryckte genom sociala medier all sin tacksamhet till det medicinska teamet som hjälpte hans flickvän. I slutet av nödsituationen och rutinbesöken för att försäkra sig om mammans och barnets hälsotillstånd har alla i gruppen blivit vänner. "Vi har startat en gruppchatt. Vi har redan bestämt att vi kommer på hans första födelsedag i Utah", berättar sjuksköterskan Mimi Ho.

En helt otrolig historia, håller du inte med?

Advertisement