Könsdysfori: berättelsen om Arianna som föddes som Jorge

av sofia

15 September 2023

Könsdysfori: berättelsen om Arianna som föddes som Jorge
Advertisement

En individs identitet, det vill säga vad en person känner att den är, är ett komplext och omdebatterat ämne. I de flesta fall är att tillhöra ett kön, även ett annat än födelsen, resultatet av en lång och ofta komplicerad resa. Det har faktiskt inte bara fysiska, utan även psykiska och sociala konsekvenser. Det är inte lätt att leva i en kropp man inte känner att man tillhör och man önskar att man kunde förändra sitt utseende.

Det finns dock fall där denna process sker mycket snabbt och tidigt och man kan identifiera transpersoner och könsdysfori redan i barndomen. Detta tillstånd kan visa sig redan mellan 3 och 4 års ålder. Pojken som är huvudperson i den här historien blev medveten om sitt tillstånd redan från en tidig ålder och blev ett vittnesmål för fenomenet könsdysfori. Låt oss kika på hens historia.

via Daily Mail

Advertisement

Berättelsen om Jorge

Berättelsen om Jorge

Pexels - Not the actual photo

Arianna Quizhpi, vars ursprungliga namn är Jorge upplever detta personligen. Barnet, som endast är 6 år gammalt, erkände en dag för sin mamma att han inte kände sig manlig och att han alltid hade trott att han tillhörde det kvinnliga könet. Denna insikt kom från vardagliga lekar och från att känna en naturlig drivkraft mot flickornas värld. Barnets mamma tog emot allt detta med lugn och föreslog att hen skulle gå till doktorn för att undersöka om det rörde sig om könsdysfori.

Advertisement

En lärdom för livet

En lärdom för livet

Pexels - Not the actual photo

Arianna blev omedelbart entusiastisk över denna idé eftersom hon insåg att hennes mamma verkligen lyssnade och respekterade hennes behov. Faktum är att hennes önskan är att en dag få en kvinnas kropp. Kvinnan delade historien och även flickans reaktioner på sociala medier. Berättelsen fick många visningar, delningar och kommentarer. Som väntat delades publiken på mitten. Många uppskattade mammans lyhördhet och moderna sätt att välkomna dotterns önskemål på ett så öppet och konstruktivt sätt.

Andra har dock uttryckt allvarliga tvivel om denna inställning. För de sistnämnda är könsdysfori faktiskt inte en sak att ta lätt på, särskilt inte när det gäller en så ung människa. Kanske skulle både mamma och dotter behöva mer tid för att verkligen förstå alla konsekvenserna av den väg som väntar dem. Arianna/Jorge är fortfarande för ung. Det kan vara rätt att göra det valet, men bara om det är resultatet av en vandring som består av personlig tillväxt och tillräcklig mognad.

Vad tycker du om saken?

Advertisement