"Jag pratade om min lön på TikTok och fick genast sparken"

av sofia

02 Juli 2022

"Jag pratade om min lön på TikTok och fick genast sparken"
Advertisement

Arbete är det som gör att vi kan ha råd att möta livet, njuta av lediga stunder och göra det vi helst vill på fritiden. Tyvärr kan dock arbetet också vara en källa till stress och problem som belastar den som jobbar. Vilken typ av svårigheter det rör sig om skiljer sig från fall till fall, det finns tillfällen då man kan lösa allt på plats och utan alltför många konsekvenser och andra situationer, dock där konsekvenserna är mycket mer negativa än förväntat.

Tjejen vi nu vill berätta om hamnade i en sådan situation. Hon var anställd på ett företag och fick sparken för att hon delat information om sin lön. Låt oss få berätta om henne och vad som hände.

via itslexilarson/Tik Tok

itslexilarson/Tik Tok

itslexilarson/Tik Tok

Huvudpersonen i den här historien heter Lexi Larson, hon är en ung kvinna som, efter att ha anställts nyligen på ett nytt företag, fick sparken. I en video på Tik Tok berättade hon om hur det hela började. Faktum är att hon hade lagt upp en video på det sociala nätverket där hon pratade om sin lön, hur hon använde den för att leva i staden Denver och detta uppmärksammades av hennes chefer. Även om det inte på något sätt var förbjudet att avslöja siffran och det inte fanns några klausuler i avtalet i detta avseende, ansåg företaget att det var lämpligt att avskeda den anställda kvinnan för att undvika framtida problem.

Advertisement
itslexilarson/Tik Tok

itslexilarson/Tik Tok

En gest som skapade stark förvirring både hos henne och hos de många användare som följt historien. Lexi frågade tydligen sin chef om innehållet i hennes video hade skadat företaget på något sätt och fick det här svaret: "Nej, inte för tillfället, men det kan hända i framtiden och vi vill inte ha några problem." Ett svar som inte rättfärdigar det efterföljande beslutet från ledningen att avskeda henne.

Eftersom tjejen var övertygad om att hon inte hade gjort något fel och cheferna bekräftade det, ansåg hon att det var lämpligt att konfrontera människor på webben. Nästan alla tog hennes parti och uppmuntrade henne till att gå vidare med saken. Till och med en advokat skrev till henne: "Som advokat säger jag till dig att kontakta en bra advokat för det här skulle kunna anses vara en olaglig uppsägning". Ett tips som andra personer har hållt med om, men som Lexi har valt att inte följa. Tjejen föredrog faktiskt att inte vidta rättsliga åtgärder mot företaget.

itslexilarson/Tik Tok

itslexilarson/Tik Tok

Det är sant att sociala medier måste användas med försiktighet och respekt, men det är också sant att det inte är en bra lösning att sparka någon bara för att de pratat om sin inkomst. Arbetsgivarna kunde ha pratat med Lexi, bett henne begränsa den information som hon delar på webben, eller kanske försöka förstå varför hon hade valt att göra det, men istället nej, de föredrog att lösa det snabbt genom att sparka henne.

Ett ganska konstigt beteende eller hur? Vad tycker du om saken?

Advertisement