Han tar examen för andra gången vid 80-års ålder: "Att studera räddade mitt liv efter att ha förlorat min fru"

av sofia

17 Maj 2022

Han tar examen för andra gången vid 80-års ålder: "Att studera räddade mitt liv efter att ha förlorat min fru"
Advertisement

Att gå tillbaka skol- eller universitetsböcker efter en viss ålder är inte lätt, - hjärnan är inte längre tränad för att lära sig nya begrepp varje dag och det kan vara svårt att komma igång. I vissa fall kan det dock vara en räddning, trots alla svårigheter man tvingas möta. Detta är fallet med Fernando Armellini, född 1942, som efter många år bestämde sig för att skriva in sig på universitetet igen och ta en andra examen. Varför gjorde han detta? Främst för att bekämpa smärtan på grund av att hans fru avlidit, en förlust som lämnade ett oöverstigligt tomrum i hans hjärta, men som han lyckades hantera bättre tack vare sina studier.

via Repubblica

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Fernando Armellini återvände till universitetet för att börja studera igen, en passion han alltid har haft sedan han var ung. Fernando tog examen i juridik under sina första år och arbetade under hela sitt liv som företagschef inom bygg- och detaljhandeln. I 51 år levde han sida vid sida med sin bättre hälft som tyvärr avled före honom. En smärta som verkade oöverstiglig och som förmodligen är det: hur går man vidare när ens livspartner dör? Fernando hade chansen att välja en av två vägar efter att ha blivit änkling: "En enorm smärta, som jag fortfarande lider av idag. Jag föreställde mig själv vid ett vägskäl: antingen depression eller studier, för vilket jag alltid har haft en stor passion".

Advertisement

Trento, prende la seconda laurea a 80 anni in casa di riposo: «A lezione mi scambiavano per il prof». Fernando Armellini...

Pubblicato da Corriere dell'Alto Adige su Martedì 10 maggio 2022

Efter att ha blivit änkling skrev Fernando in sig vid universitetet i Trento, där han tog en magisterexamen i filosofi, med en avhandling fokuserad på den tyske filosofen Günther Anders verk. Fernando, som var i 80-årsåldern, förklarade hur han kände över att återvända till klassrummet och hur det var att förhålla sig till andra yngre elever: "Jag gick in i klassrummet och jag kände mig obekväm: de andra eleverna trodde att jag var läraren. Förutom under Covidperioden, har jag alltid följt lektionerna personligen. Jag erkänner att det var svårt. Jag tillbringade 10-12 timmar om dagen med att studera, jag lyckades bli klar enligt schemat.

 

 
 
 

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Genom att närvara vid lektionerna ansikte mot ansikte med de andra insåg Fernando också den otroliga skillnaden mellan dagens unga och det förflutna, en känsla som kanske lyfts fram ännu mer av pandemin: "Relationerna mellan dagens unga människor ser väldigt annorlunda ut, jag ser inte samma känsla som fanns en gång i tiden: Jag upplevde så mycket ensamhet, så mycket tomhet".

Vi kanske borde fundera på det Fernando säger och börja därifrån.

Advertisement