Hon köper en staty för 35 dollar i en second hand-butik, men sedan upptäcker hon att den är från det forntida Rom

av sofia

28 Maj 2022

Hon köper en staty för 35 dollar i en second hand-butik, men sedan upptäcker hon att den är från det forntida Rom
Advertisement

Gillar du att gå på loppisar eller secondhandbutiker? För vissa är det en riktig passion, något de gör varje söndag i månaden eller så fort de får reda på att det finns någon second hand-handlare i stan. Laura Young, en ung vintageentusiast, med ett expertöga, köpte en romersk byst för drygt trettio dollar, vars ursprung hon inte visste säkert. Något sa henne att den statyn inte bara kunde vara en kopia från 1900-talet och att den inte var modern, utan att den dolde ett mycket äldre ursprung. Hennes intuition var inte fel: statyn härstammade faktiskt från antikens Rom och var naturligtvis värd mycket mer än 34,99 dollar.

via Instagram / templeofvintage

2018 köpte Laura Young en sällsynt marmorbyst från en secondhandbutik i Austin, Texas (USA). Hon visste inte vid den tidpunkten att bysten var äkta, men eftersom hon var osäker bestämde hon sig för att köpa den för bara 34,99 dollar. Kvinnan som hade en passion för vintage och antikviteter vände sig till auktionshus och bad om en åsikt från några experter, som efter lite forskning bekräftade att bysten verkligen var gammal. Statyn daterades faktiskt tillbaka till antikens Rom, och närmare bestämt till den julius-claudianska tidsåldern, mellan det första århundradet f.Kr. och det första århundradet e.Kr., ett riktigt fynd, kort sagt!

Men hur hamnade en byst föreställande Drusus Major, en ledare som levde mellan 38 f.Kr. och 9 f.Kr., samt bror till den blivande kejsaren Tiberius i Usa? Tydligen är dess historia oklar och bara en del av den är känd.

En sak som är säker är att bysten under en viss period tillhörde kung Ludwig I av Bayern (1786-1868), som hade inkluderat den i samlingen av sin överdådiga villa i Aschaffenburg, nära Frankfurt. Det finns ingen annan säker information, om inte hypotesen att en amerikansk soldat plundrade villan under andra världskriget och tog bysten i besittning.

Advertisement

Laura Young, den lyckliga "vinnaren" av detta arvegods, behöll den i fyra år, men nu vet hon att hon måste lämna bort den för att låta den återvända till Tyskland. Efter att ha anlänt till USA illegalt, eftersom den inte hade köpts på ett ärligt sätt, måste bysten återvända till Tyskland. Laura sa att hon var glad över att upptäcka värdet av den statyn, men tillade också: "Det var en bitterljuv känsla eftersom jag visste att jag inte kunde behålla eller sälja den. Jag är fortfarande glad över att representera en liten del av dess långa och komplicerade historia."

Statyn kommer att ställas ut fram till år 2023 på San Antonio Museum of Art och kommer sedan att återvända "hem" till Tyskland.

Laura hade verkligen tur! Gillar du också att tillbringa timmar på loppmarknader eller secondhandbutiker i hopp om att hitta något antikt föremål?

Advertisement