Hennes granne ber henne varje dag att följa hennes dotter till skolan: "Hur kan jag säga nej?"

av sofia

18 April 2022

Hennes granne ber henne varje dag att följa hennes dotter till skolan: "Hur kan jag säga nej?"
Advertisement

Tjänster mellan goda grannar är alltid något man gör med nöje, om möjligt, men det betyder inte att man har rätt att utnyttja någon annans vänlighet. En mamma frågade en grupp andra mammor om råd på nätet angående ett känsligt problem med sin granne. Kvinnan ställde med jämna mellanrum upp genom att följa grannens dotter till skolan - en tjänst hon alltid gjorde med nöje, tills den tjänsten plötsligt blev rutin. Dessutom var den lilla flickan aldrig klar i tid.

Kort sagt, hur kan man säga nej när folk börjar utnyttja det faktum att vi ställer upp när de behöver något?

via Wales online

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

En mamma släppte ut all sin frustration i en grupp på nätet med andra föräldrar och sökte efter stöd och råd. Kvinnan förklarade att hon ofta följde även grannens dotter till skolan, eftersom hennes granne regelbundet bad henne om den tjänsten. Hur säger man nej när någon ber om en sådan tjänst? Så länge det är sällsynta undantag är det inga problem, men när man utnyttjar en annan människa som ställer upp blir det ett problem. Mamman berättade om en av många incidenter som rör hennes granne:

"Hon sms:ade mig i går morse och frågade om jag kunde ta med Jenny till skolan. Jag såg inte hennes meddelande direkt, men jag svarade inom 10 minuter och sa ja och sa att jag skulle hämtat henne klockan 8.30. Klockan 8.30 öppnade min granne dörren praktiskt taget fortfarande inte påklädd, sa att hennes dotter inte var klar och att hon inte hade sett mitt svar (varför kollade hon inte?!) ".

Advertisement
Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Ett mycket respektlöst beteende från grannens sida, som i slutändan verkar handla om ren själviskhet. Kvinnan berättar faktiskt följande: "Tidigare berättade hon för mig att Jenny hatar att gå. Jenny sa istället till mig att hon gillar att gå och att det är hennes mamma som hatar att gå! (Det är bokstavligen sju minuters promenad till skolan!) ".

Riktigt synd, även för att kvinnan berättade hur promenaden till skolan praktiskt taget är den enda tiden på dygnet då hon kan tillbringa lite tid med sina barn utan mobiltelefoner, tv eller läxor. Det är inte lätt för en förälder att hitta en balans mellan alla åtaganden, arbete och barn, och åtminstone under de första minuterna på morgonen skulle kvinnan vilja få vara i fred med sina barn.

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Men den här mamman vill behålla en god relation med sin granne, så hon frågade andra mammor om råd om hur man på ett artigt och vänligt sätt kan säga nej. Hon skulle vilja vara tillgänglig endast för nödsituationer och inte varje dag: "Hur kan jag göra detta och samtidigt upprätthålla ett förhållande som är tillräckligt bra för att vi ska kunna be varandra om hjälp i framtida nödsituationer?".
 
Vad skulle du ge för råd till den här kvinnan?
 
 
 
 
 

Advertisement