En trettioåring blir miljardär och vill donera 99% till välgörenhet: ett föredöme för andra

av sofia

09 April 2022

En trettioåring blir miljardär och vill donera 99% till välgörenhet: ett föredöme för andra
Advertisement

Vad skulle unga människor – och inte bara unga – göra om de befann sig med en enorm summa pengar i fickan? De flesta skulle investera dem i sin framtid, för att köpa något väldigt dyrt, för att unna sig sådant som under normala förhållanden skulle ha varit omöjligt att köpa. Speciellt i ung ålder kan det vara lättare att ägna sig åt vågade utgifter om du har tillgång till stora summor och den första tanken skulle knappast vara att donera dem till välgörenhet.

Men ibland händer det: en amerikansk ung man blev först miljardär och kort därefter blev han ett föredöme för oss alla på grund av sin altruism.

via The Federal News

Sam Bankman-Fried är 30, kommer ursprungligen från Stanford i Kalifornien och bor på Bahamas.

Han är vegan, älskar tv-spel och har blivit miljardär och hans första tanke var att donera sina pengar för att göra något bra.

Efter college grundade Sam företaget FTX, som blev den tredje största kryptovalutabörsen i världen och även fem av hans kollegor är också miljardärer.

Innan han startade företaget arbetade den unge mannen på Wall Street i tre år, där han fick möjlighet att studera kryptovalutasektorn (virtuella pengar) och skillnaderna i värdet på bitcoins mellan USA och Japan, som kan nå upp till 10 %. FTX gör just det: tjänar på differentialbelopp. Företaget har nått aktier värda 344 miljarder dollar och Bankman-Fried har siktat mot Binance, den främsta kryptovalutabörsen vars aktier är nära 2 biljoner dollar.

Hans syfte? Det är verkligen inte att leva i den mest ohämmade lyxen, snarare tvärtom: trettioåringens önskan är att donera 99 % av sin inkomst till välgörenhetsorganisationer.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Sams motto bygger på begreppet "effektiv altruism": genom att tillgripa logik och rationella beräkningar kan man förstå hur man använder sina resurser för att göra maximal nytta för så många människor som möjligt.

Enligt mannen kan pengar köpa lycka, men bara i väldigt få fall: ju mer han lyckas tjäna, desto mer sannolikt är det att han lyckas med detta välgörenhetsmål.

Under perioden på Wall Street, när han var en enkel anställd, donerade han över hälften av sin lön till välgörenhetsorganisationer och humanitära ändamål. Senast donerade han med FTX 50 miljoner dollar till insatser mot global uppvärmning.

Sam övervägde flera alternativ, inklusive kolgruvor. Hur som helst är hans enda mål detsamma: att maximera altruismen och använda sitt enorma kapital för att göra gott mot mänskligheten.

Hur många skulle göra detsamma i hans ställe?

Advertisement