Han går till banken med 15 behållare fulla av pengar som han samlat i 45 år och det tar 5 timmar att sätta in dem

av sofia

10 April 2022

Han går till banken med 15 behållare fulla av pengar som han samlat i 45 år och det tar 5 timmar att sätta in dem
Advertisement

Vem minns inte historien om cikadan och myran? Medan den första tycker om att sjunga, tillbringar den andra sommaren med att jobba hårt för att bygga upp ett lager med mat, för att kunna äta hela vintern och inte riskera att bli utan. En metafor om sparande som inspirerar många av våra spargrisar: när du har lite pengar kvar i fickan när du kommer tillbaka från mataffären, är det många av oss som lägger dem i en liten behållare som med tiden kan växa till en mindre förmögenhet.

Genom att lägga undan några mynt varje dag fyllde en amerikansk man sina behållare i 45 år, tills han slutligen bestämde sig för att sätta in dem på banken.

via USA Today

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Huvudpersonen i denna berättelse är en pedagog som heter Otha Anders och bor i Louisiana. Mannen började samla mynt på 1960-talet, inte så mycket för att spara pengar, utan mer som en hobby. Detta visas tydligt av det faktum att när regeringen lanserade programmet för att betala ut 125 dollar för varje 100 dollar i mynt, så sålde Otha inte ett enda öre.

För Otha är mynten en sorts symbol: mannen betraktar faktiskt mynten som en slags påminnelse om att stanna upp och be en bön, var han än befinner sig. När han ser ett gör han det varje gång. "Det är därför de var så värdefulla för mig", berättar han.

Avtalet som han gjort med sig själv, under de fyra årtiondena som han samlat mynt, har alltid varit att inte ta emot ens ett enda mynt som gåva: "Jag har aldrig tillåtit någon, inte ens min fru eller mina barn, att ge mig slantar utan anledning. Jag ville ha den inre tillfredsställelsen att Gud och jag har förvärvat den här kollektionen."

Värdet av hans myntsamling skulle därför inte vara ekonomiskt för honom, utan andligt: ​​”Jag var övertygad om att det att hitta ett borttappat eller förlorat mynt var ett ytterligare tecken från Gud som påminde mig om att alltid vara tacksam. Det fanns dagar då jag inte kunde be och oftar dök ett förlorat eller borttappat mynt upp för att påminna mig."

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Othas önskan var till en början att kunna fylla fem kannor vatten med sina mynt, men när han väl nått målet bestämde han sig för att fortsätta tills han nådde femton. Vid det laget var det dags att sätta in slantarna, annars skulle han aldrig sluta.

Så han kontaktade sin bank för att tala om att han skulle dyka upp med en stor summa i mynt. När Otha kom till platsen med de femton kannorna fulla med mynt blev personalen dock lite förvånad.

"Vi värdesätter hans besparingar, liksom alla våra andra kunders och om vi kan hjälpa Anders med gör vi det gärna", säger Jennie Cole, vice vd för banken. Behållarna öppnades med en yxa, en process som tog fem timmars arbete. Resultatet? Othas samling är värd tusentals dollar.

En idé att hämta inspiration från för att komma ihåg att göra något bra och som samtidigt kan bli en liten investering.

Advertisement