14 betydelserika foton från förr som man vanligtvis inte ser i historieböckerna - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
14 betydelserika foton från förr som…
16 djur med ett oförglömligt ansiktsuttryck som inte direkt verkar ha en bra dag En flicka ser regnet för första gången och pappan tar med henne ut på en oförglömlig

14 betydelserika foton från förr som man vanligtvis inte ser i historieböckerna

19 Mars 2021 • Av sofia
16.225
Advertisement

Fotografier från förr är historiska vittnesmål av stort värde som tillsammans med andra källor hjälper oss att göra historiska rekonstruktioner. De är viktiga för att på ett mer tydligt sätt förstå vad som verkligen hände förr. Skolans historieböcker är vanligtvis lite sparsamma när det gäller bilder och i vilket fall förblir många av dem "dolda skatter", reserverade enbart för några få. I det här fotogalleriet har vi försökt samla några av de mest intressanta och mindre kända för allmänheten. Hade du redan sett dem? De tar oss tillbaka till en tid som vi aldrig har upplevt och hjälper oss att försöka föreställa oss de mest katastrofala situationerna, såsom exempelvis krig.

1. Stalin informeras om nazisternas invasion av Sovjetunionen

Ett foto taget i Kreml kl. 04.31 på morgonen som fångar det exakta ögonblick då Stalin informeras om att Nazisterna har invaderat Sovjetunionen. Bilden togs av Komsomolskaya Pravda, chefredaktör. Han beordrades att förstöra det och inte sprida det, men han föredrog att rädda den bilden.

2. En pappa besöker sin son vid fronten

En serbisk soldat sover tillsammans med sin pappa, som kom för att träffa honom vid frontlinjen nära Belgrad. Ett rörande foto som tar oss tillbaka till en hemsk verklighet som kriget, men utan att glömma den mänskliga sidan. Hur kände den här pappa när han träffade sin son? Förmodligen var han mycket rädd och ville inte lämna honom ensam.

Advertisement

3. Befrielsen av koncentrationsslägret Auschwitz 1945

Ett foto taget 1945, dagen då koncentrationsslägret Auschwitz  befriades av Röda armén. Fångarna vinkar och ler mot kameran, glada och överraskade över att äntligen ha befriats från helvetet.

4. Sovjetiska bönder lyssnar på radio för första gången

Vem vet hur de kände vid den tidpunkten när de plötsligt stod ansikte mot ansikte med en ny enhet från vilken andra människors röster på ett "magiskt" sätt kommer ut.

 

5. Ett fotografiskt porträtt av den arktiska utforskaren Peter Freuchen och hans fru, "modedesignern" Dagmar Cohn (1947)

image: Reddit /

Lorenz Peter Elfred Freuchen var en dansk upptäcktsresande, författare och antropolog som tillbringade många år av sitt liv på Grönland tillsammans med inuitbefolkningen. Under andra världskriget anslöt sig Freuchen till det danska nazistmotståndet vilket ledde till att han arresterades och dömdes till döden av den tyska ockupationsmakten. Han lyckades fly till Sverige och tillbringade de återstående åren av sitt liv i New York. 1945 gifte han sig med en dansk illustratör vid namn Dagmar Cohn, som vi idag troligen skulle kalla en "modedesigner".

Advertisement

6. Soldaterna på väg hem efter andra världskriget (1945)

7. Duvorna skapar en unik reklam för coca cola i Venedig år 1960

Markusplatsens duvor skapar på ett "magiskt" sätt orden coca cola tack vare brödsmulor och fågelmat som på ett exakt sätt hade lagts ut för att skapa bokstäverna.

Advertisement

8. John Lewis efter att ha blivit arresterad för att ha använt en toalett för "vita" i Mississippi 1961

Den unge mannen ler, väl medveten om att han egentligen inte har begått något brott. Ändå arresterades Lewis av polisen i Mississippi på grund av ras-segregering för att ha använt en offentlig toalett som enbart var avsedd för vita.

9. Maffiamedlemmarna döljer sina ansikten under Al Capones rättegång år 1931

Advertisement

10. Den sista bilden vi har av den berömda forskaren Nikola Tesla (1943)

11. En immigrant från Ukraina hyllar årsdagen för Stalins död. "Gratis Borsht"! (1953)

12. Den tyska soldaten Jakob Nacken (221 cm) pratar med den brittiska korporalen Bob Roberts (160 cm) nära Calais, Frankrike (1944)

Detta foto som ursprungligen var i svartvitt har återskapats i färg av någon på nätet

13. Hiroshima före och efter atombomben

image: Imgur

14. Hitlers lustiga reaktion på en kyss från en amerikansk kvinna, som var hans beundrare, under OS 1936

Några av dessa bilder är läskiga, andra tar oss tillbaka till tider som verkar fjärran. Tycker du om att bläddra igenom gamla historiska dokument?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack