Överdriven städning kan vara skadligt för hälsan enligt en undersökning

sofia

16 Juli 2020

Överdriven städning kan vara skadligt för hälsan enligt en undersökning
Advertisement

Att ha ett hem som är ordentligt rengjort och skinande är nog allas dröm. Renheten i de miljöer vi lever i är en viktig del av livet som gör att vi på ett bättre sätt kan njuta av vår "livsmiljö" inom hemmets fyra väggar och ger oss en känsla av avkoppling, ordning och inre lugn. Det finns emellertid de som tar städningen på lite för stort allvar och tillbringar mycket av sin tid i hemmet med att ta bort även den mest osynliga fläcken och indirekt utsätter sitt immunförsvar för olika typer av tvättmedel.

via Environmental Working Group

Advertisement
Pexels

Pexels

I själva verket kan viss städning göra mer skada än nytta för vår hälsa eftersom vårt immunsystem behöver utsättas för bakterier för att bli starkare. Överdriven rengöring tenderar att försvaga vårt immunsystems svar på den yttre miljön på grund av en kombination av aggressiva kemikalier och brist på bakterier i miljön. Detta har analyserats av ett team av norska forskare som har studerat hushållsrengöringsprodukter för att se hur de påverkar människors lungfunktion och publicerat sina resultat i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Studien följde ca 6 000 kvinnor under 20 år och undersökte hur rengöringsprodukter kan påverka lunghälsan under en längre period, inklusive luftvägsobstruktion och försämrad lungfunktion. Det genomsnittliga resultatet av den genomförda studien avslöjade att städning endast en gång i veckan i 20 år för de 6000 kvinnorna ledde till allvarliga skador på lungorna, medan de som arbetar som städare har lungskador som liknar dem hos rökare som rökt ett paket cigaretter om dagen i 10 till 20 år.

Free Stock Photos

Free Stock Photos

Dessutom påpekade denna forskargrupp att vissa av ingredienserna i produkter för rengöring av hemmet (tvättmedel, sprayer, blekmedel) kan få negativa följder för de människor som är mest utsatta för det såsom lågt immunförsvar, inflammation i slemhinnorna och permanenta skador på luftvägsceller och vävnader.

En av de mest praktiska lösningarna som studien föreslår att vi använder för att minimera exponeringen för vår kropp är att köpa mindre tvättmedel och välja dem där alla ingredienser är listade, försök att inte använda för mycket spraymedel och eventuellt spraya på en trasa istället för att minska exponeringen för droppar som vi sedan andas in. Använd mikrofibertrasor för att damma eller rengöra husets ytor istället för att bara damma.

Advertisement