Att dansa är bra för kroppen och föryngrar din hjärna

sofia

09 Augusti 2019

Att dansa är bra för kroppen och föryngrar din hjärna
Advertisement

Att åldras är enbart ett mentalt tillstånd. Även om cellulärt åldrande inträffar med tiden så skulle det räcka med att inte sluta med några mycket goda vanor för att alltid känna ung, till exempel dans. Visste du att dans för äldre människor inte bara är bra för sinnet utan även föryngrar hjärncellerna? Detta är slutsatsen av en överraskande vetenskaplig forskning i tidskriften Frontiers in Human Neuroscience.

via Time

Advertisement
Stewart Butterfield/Flickr

Stewart Butterfield/Flickr

Undersökningen jämförde resultatet av magnetröntgen på hjärnan av hos deltagarna under 18 månader medan de dansade till olika musikstilar och resultatet var mycket intressant. Hjärnstrukturen hos deltagare med en medelålder som låg på 68 förbättrades av deltagandet i dansgrupper eller vid individuella danser. Detta innebär att hos dessa individer expanderade hippocampus, den del av hjärnan som enligt vetenskapen är mest utsatt för försämring vid Alzheimers sjukdom.

Samma studie visade också att dans är en fysisk träning som gör att vi kan förbättra balansen, motståndskraften och flexibiliteten i vår kropp och därför bra även för våra sensoriska, motoriska och kognitiva förmågor.

Pxhere

Pxhere

Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports har också publicerat en ny studie som belyser hur regelbunden fysisk aktivitet hos cirka 1 000 analyserade japanska kvinnor (aktiviteter som yoga, dans, promenader,och bad) förhindrade 73 % av dem från att få funktionshinder, både på psykisk och fysisk nivå.

Så vad väntar du på? Börja ta danslektioner, släpp loss till dina favoritlåtar ensam eller i sällskap. Att dansa håller dig ung!

Källa:

Advertisement