Varför känner vi ett behov att ha täcke på oss när vi sover även när det är varmt?

av sofia

09 Juli 2021

Varför känner vi ett behov att ha täcke på oss när vi sover även när det är varmt?
Advertisement

Det har förmodligen hänt även dig under de varmaste nätterna under sommarsäsongen att svettas men att samtidigt inte riktigt känna sig bekväm med att sova utan ett täcke eller ett tunt lakan på sig. Varför, trots värmen och hettan är det som att vi instinktivt har ett behov av att täcka över oss under natten även när vi inte behöver det när det är varmt ute? I verkligheten finns det en vetenskaplig förklaring till detta behov, vilket verkar vara vanligare än vad man kan tro...

via CTV News

Advertisement
Giulia Mulè/Flickr

Giulia Mulè/Flickr

Den första förklaringen är rent fysiologisk, vi människor är levande varelser med en "varm" inre temperatur och vad vår kropp gör varje dag året runt är att reglera skillnaden mellan inre och yttre temperatur. För att förklara det hela med enkla ord, om det är kallt ute tenderar vi att klä oss varmt och om det är varmt ute, klär vi av oss. Men oavsett den yttre temperaturen är sömnen annorlunda. I detta mycket viktiga ögonblick för vår kropp tenderar vi att "tappa kontrollen" och därför behöver vi ett yttre element som hjälper oss att jämna ut och bevara den inre temperaturen som vi har ett naturligt behov av och det är här som täcket kommer in i bilden.

Men det finns också psykologiska faktorer som utlöses när vi lägger oss, oavsett om det är varmt eller kallt ute. Till exempel har vi redan som barn vants vid att sova med minst ett lager tyg på vår kropp, så denna åtgärd har med tiden blivit både rutinmässig och mekanisk, en vana som gör att kroppen när den får ett täcke på sig signalerar till vår hjärna att det är dags att sova.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

En filt eller ett lakan är också externa faktorer som frigör serotonin, ett extremt viktigt hormon som reglerar humöret. Vanligtvis när detta ämne släpps ut i kroppen blir man på gott humör och lycklig och kanske är det också av den anledningen som vi föredrar att sova med ett täcke även när det egentligen är för varmt. när vi är oroliga eller stressade har vi alla lite svårare att somna, så lakanets nästan "skyddande" funktion hjälper till att hantera detta psykiska tillstånd och får oss att känna oss mer avslappnade.

Lisa Dusseault/Flickr

Lisa Dusseault/Flickr

Slutligen, återigen apropå skydd, är täckets funktion också att det symboliserar något som har följt oss sedan vi var barn och var rädda för mörkret. Täcket var det mest effektiva skyddet och en typ av sköld mot detta "osynliga monster". Åren går och även om vi inte längre är barn och har blivit vuxna är vissa vanor så djupt rotade i oss att vi inte kan vara utan dem på natten, vare sig det är varmt eller kallt.

Advertisement